Završena izrada katastra nepokretnosti u Srbiji

Izvor: Glas javnosti, 23.Maj.2012, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena izrada katastra nepokretnosti u Srbiji

BEOGRAD - Republički geodetski zavod (RGZ) završio je projekat "Katastar nepokretnosti i upis prava u Srbiji", čija je vrednost bila 39,5 miliona dolara.

Direktor RGZ Nenad Tesla kazao je na svečanosti povodom završetka projekta da je za izradu katastra Svetska banka obezbedila 30 miliona dolara u vidu kredita za razvoj, dok su ostala sredstva obezbeđena iz budžeta Srbije.

Tesla je kazao da je projekat "Katastar nepokretnosti i upis prava u Srbiji" trajao osam godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odnosno da je započeo u novembru 2004. godine.

"Srbija prvi put u svojoj istoriji ima na jedinstven način urađenu svojinsku evidenciju", naglasio je on i dodao da se osnivanjem katastra nepokretnosti stvorio lak i lep sistem da se uredi nelegalna gradnja, kao i uslovi za razvoj hipotekarnog sistema u Srbiji.

Prema rečima Tesle, u početku je bilo planirano da se za 89 katastarskih opština uradi projekat, ali je taj plan znatno prevaziđen i taj posao je urađen za 4.521 katrastarskih opština.

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor, kazao je da srpska vlada mora da prepozna značaj ovakvih projekata i najavio da je ta institucija spremna da razgovara i o novim projektima.

Prema iznetim podacima RGZ, u izveštaju Svetske banke za 2011. godinu rezultati iz domena upisa prava na nepokretnostima u Srbiji su znatno poboljšani i Srbija je napredovala za 59 mesta, odnosno nalazi se na 39. mestu od ukupno 183 zemlje sveta.

sa puno gresaka koje ce jos 8 godina ispravljati ili uzimati ljudima pare za nepotrebnu konverziju zbog njihovih pogresnih unosa svojinsko-pravnih odnosa

Pogrešan upis u katastar ne mogu da ispravim godinu dana. Žalba mi je otišla u Ministarstvo i priključila se hiljadama drugih žalbi. A sve to zbog korupcije u RGZ-u gde su usklađivanje zemljišnih i katastarskih knjiga vršili polupismeni nestručni i neiskusni radnici zaposleni na određeno vreme. I takvi odlučuju o nepokretnim imovinama drugih ljudi koje se mere uvek u desetinama hiljada evra. Umesto drugog stepena u RGZ-u, žalbe se rešavaju u Dulićevom ministarstvu koje je donelo glupi zakon da se stopiraju sva rušenja nelegalnih objekata dok se ne reši legalizacija.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završena izrada katastra nepokretnosti u Srbiji

Izvor: Kurir, 23.Maj.2012

Projekat "Katastar nepokretnosti i upis prava u Srbiji" trajao je osam godina, a posao je urađen za 4.521 katrastarskih opština..BEOGRAD - Republički geodetski zavod (RGZ) završio je projekat "Katastar nepokretnosti i upis prava u Srbiji", čija je vrednost bila 39,5 miliona dolara...Direktor RGZ...

Nastavak na Kurir...

Završen Katastar nepokretnosti u Srbiji

Izvor: Mondo, 23.Maj.2012

Republički geodetski zavod završio izradu Katastra nepokretnosti i upisa prava u Srbiji, u koji je uloženo 39,5 miliona dolara, koji će omogućiti da naša zemlja prvi put u svojoj istoriji ima na jedinstven način urađenu svojinsku evidenciju.

Nastavak na Mondo...

Završen katastar nepokretnosti

Izvor: RTS, 23.Maj.2012

Srbija prvi put u svojoj istoriji ima na jedinstven način urađenu svojinsku evidenciju. Osnivanjem katastra nepokretnosti omogućeno je da se uredi nelegalna gradnja, kao i uslovi za razvoj hipotekarnog sistema u Srbiji. ..Republički geodetski zavod završio je izradu Katastra nepokretnosti i upisa...

Nastavak na RTS...

Urađen katastar nepokretnosti

Izvor: Danas, 23.Maj.2012

Vrednost projekta „Katastar nepokretnosti i upis prava u Srbiji“, koji je izradio Republički geodetski zavod iznosi 39,5 miliona dolara, a od toga je 30 miliona obezbedila Svetska banka, dok je ostatak sredstava izdvojen iz budžeta Srbije - izjavio je juče Nenad Tesla, direktor Republičkog geodetskog...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.