Zašto tuga ubija

Izvor: Politika, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto tuga ubija

Depresija će za desetak godina postati vodeći uzrok smrti među ženama i drugi po redu uzrok smrtnosti u opštoj populaciji, odmah posle kardiovaskularnih bolesti

Depresija ubija, upozoravaju rezultati studije Medicinskog fakulteta u Pitsburgu, koji nedvosmisleno svedoče da su arterije osoba koje nose preteško breme tuge duplo više oštećene nego kod onih osoba koje nisu imali depresivne epizode. A poznato je da su oštećene arterije – "predvorje" infarkta.
Rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svoje trogodišnje studije, koji potvrđuju direktnu vezu između depresije i oštećenja arterija, profesor Medicinskog fakulteta u Pitsburgu dr Džesi Stjuart izneo je u najnovijem broju časopisa "Arhivi opšte psihijatrije". U ovoj studiji nailazimo i na podatak da je 46.136 ozbiljno mentalno bolesnih osoba mlađih od pedeset godina bilo pod tri puta većim rizikom da umre od srčane bolesti i šloga u odnosu na osobe koje ne pate od mentalnih bolesti.

"Ako postoji pakao na zemlji, naći ćete ga u duši melanholičnog čoveka", zapisao je Robert Barton u svojoj "Anatomiji melanholije", ilustrujući svu veličinu patnje ljudi u čijoj duši caruje depresija, a dr Aleksandar Srećković, psihijatar i psihoterapeut, ističe da rezultati ove studije veoma ubedljivo demantuju tezu da se od mentalnih bolesti ne umire.

"Sudimo li prema najnovijim epidemiološkim podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaki deseti čovek pati od melanholičnog pogleda na svet. Procene govore da će depresija do 2020. godine postati vodeći uzrok smrti i onesposobljenosti u ženskoj polovini čovečanstva i drugi po redu uzrok smrtnosti u opštoj populaciji, odmah posle kardiovaskularnih bolesti. Statistika psihijatrijskih poremećaja takođe svedoči da svaki dvadeseti stanovnik planete ima barem jednu depresivnu životnu epizodu", tvrdi naš sagovornik.

"Sindrom slomljenog srca"

Psiholozi koji brane tezu da je depresija "očajnički krik za ljubavlju", veličinu ovog krika mere s najnovijim rezultatima studije Univerziteta Džon Hopkins, koji potvrđuju da "sindrom slomljenog srca" uzrokuje čak tri odsto svih infarkta. Stresna kardiomiopatija uzrokovana je naglim udarom adrenalina, do koga dolazi nakon saobraćajne nesreće ili gubitka voljene osobe, objašnjava dr Džon Vitštajn, profesor na Univerzitetu Džon Hopkins. Sindrom slomljenog srca leči se kao srčani udar, ali je njegova specifičnost u tome što se srce bori za biološki opstanak četiri dana, nakon čega se pacijent potpuno oporavlja i nema trajne štete, tvrdi dr Vitštajn.

Otac psihoanalize Sigmund Frojd tvrdio je da je depresija drugo ime za "tugovanje koje pređe šestu nedelju trajanja", a savremeni čitači duše smatraju da je ona zajednički psihijatrijski imenitelj za jaku tugu, potištenost, dominaciju crnih misli i sećanja, turobno raspoloženje, razdražljivost, pesimizam, beznađe, bespomoćnost...

– Statistika nauke o duši svedoči da se melanholični pogled na svet daleko češće nalazi na zdravstvenim kartonima lepše polovine čovečanstva, s obzirom na to da je priroda ženama dala potpuno drugačiji hormonalni program u odnosu na muškarce. A "razloga" za depresiju žena biće sve više u budućnosti. Naime, statistika porodične patologije vrlo jasno svedoči da se svaki treći brak na planeti raspada. Ako se ima na umu da je za ženu ostvarenost u ulozi supruge i majke veoma značajna, onda ne treba da čude sumorne prognoze o porastu broja depresivnih dama u bliskoj budućnosti – prognozira dr Srećković.

Depresija se češće javlja kod osoba koje imaju takozvanu ciklotomnu strukturu ličnosti, što znači da su pre pojave bolesti imale periode dobrog raspoloženja, obojene vedrim duhom i velikom energijom za rad i druženje, koji su iznenada bili smenjeni gubitkom životnog elana i bezrazložnom melanholijom. Za depresiju, kao i za većinu psihijatrijskih bolesti, vezane su mnogobrojne predrasude, a jedna od najrasprostranjenijih jeste da će depresija "proći sama od sebe, pa lečenje nije ni potrebno". Na uobičajen laički savet "promenom okoline, proći će i depresija", psiholozi odgovaraju da je depresija kao kofer koji putuje zajedno sa njegovim vlasnikom i žestoko demantuju popularno uverenje da je ona "zaštitni znak" slabih i nemoćnih.

Lekovi kao artiljerija

Suverena dominacija depresije u zdravstvenim kartonima psihijatrijskih pacijenata može da se tumači i socijalnim kontekstom, jer je činjenica da je depresija jedna od retkih društveno prihvatljivih fenomena koja ne "krnji" ugled u društvu kao što to čini dijagnoza shizofrenije, psihoze ili alkoholizma, a – omogućava bolovanje.

Na pitanje kako pomoći depresivnom pacijentu, psiholozi u šali odgovaraju da savremeni psihoterapeut mora da postupa kao vojskovođa – da lekove koristi kao artiljeriju, a odgovarajuća terapija da mu bude pešadija.

Katarina Đorđević

[objavljeno: 13.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.