Izvor: RTS, 06.Dec.2021, 13:54

Zašto je slepima jedna od najvećih biblioteka u Evropi "Dr Milan Budimir" prozor u svet

Savez slepih Srbije obeležio je 75 godina postojanja i pola veka rada najveće biblioteke za slepe u regionu "Dr Milan Budimir".
U tonskom studiju biblioteke "Dr Milan Budimir" u Beogradu se snimaju zvučne knjige. To nije jedini produkcioni deo biblioteke, već postoji i deo u kom se i štampaju knjige na brajevom pismu.

"Na brajevom pismu imamo oko 6.000 naslova i preko 50.000 svezaka. Moramo imati u vidu da Brajeva knjiga u svom obimu mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << veća u odnosu na jedno klasično izdanje. Takođe imamo i preko 7.000 naslova u zvučnom formatu", baveo je Boris Dončić, urednik u studiju za snimanje zvučnih knjiga.
Slepi i slabovidi ljudi u Srbiji nemaju mogućnost da kupe ono što im se čita. Proces štampanja jedne knjige na Brajevom pismu dug je i veoma skup. Izrada samo jednog primerka "Na Drini ćuprija" košta 1.400 evra.
"Crni tisak, naša knjiga, recimo Ana Karenjina, devetsto strana, kada se napravi brajeva knjiga ona sadrži do deset svezaka", objasnila je Maša Polić, knjižničarka.
Zato je ova biblioteka njihov prozor u svet književnosti i od neprocenjivog je značaja za zajednicu slepih i slabovidih koji spadaju u jednu od najobrazovanijih kategorija među osobama sa invaliditetom.
"Mi imamo saradnju sa svim bibliotekama u svetu i imamo veliki broj korisnika izvan naše zemlje, čak i izvan našeg kontinenta iz Australije, Amerike, dakle mi šaljemo knjige našim čitaocima gde god oni žive", istakao je Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije.
Jedna od najvećih biblioteka za slepe u Evropi svojim članovima, kojih je samo u Srbiji 12.000, dostavlja knjige, koje oni vraćaju uz besplatnu poštarinu, a pre par meseci, otvorili su i čitaonicu opremljenu računarima sa govornim softverom kao i brajevim redom i lupom za slabovide.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.