Izvor: RTS, 24.Maj.2022, 18:09

Zašto je Srbija na samom evropskom dnu po reciklaži građevinskog otpada

Sve više se gradi, pa je i više građevinskog otpada. Milioni tona otpada od betona, cigle, metala, drveta, završavaju na deponijama umesto da se ponovo koriste. Po zakonu proizvođači otpada od gradnje i rušenja dužni su da skupe, soritiraju i odlože otpad, ali u praksi nije tako, jer nema podzakonskih akata.
Jedina legalna deponija na koju može da se odloži građevinski otpad je Vinča, ali on se baca svuda. Građevinski otpad čini tri četvrtine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ukupnog otpada u Srbiji.

Procenjuje se da je građevinska industrija odgovorna za 40 odsto emisija gasova sa efektom staklene bašte i za 75 odsot potrošnje prirodnih resursa – kamena, peska, gvožđa, drveta. Reciklaža smanjuje potrošnju prirodnih sirovina, ali i količine deponovanog otpada.
Docent dr Jelena Dragaš sa Katedre za materijale i konstrukciju betonski i građevinski otpad Građevinsog fakulteta u Beogradu napominje da otpad koji se adekvatno tretira i koji se samelje na sitnije delove može zameniti šljunak ili kamen koji dobijamo iz kamenoloma.
Kao dobar primer primene građevinskog otpada Dragaševa navodi industriju puteva odnosno izgradnji infrastrukture – kada bi se strugani asfalt, odnosno stari asfalt koji se dobija skidanjem, uzimanjem sa starih puteva ponovo samleo i upotrebio za izgradnju novih puteva.
Prema evropskoj direktivi iz 2008. do 2024. godine, najmanje 70 odsto građevinskog otpada mora ponovo da se upotrebi, a mi smo trenutno na manje od pet odsto.
Dejan Bojović iz Evropska asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu ističe da Finska reciklira 99,9 odsto otpada, Nemačka 90 odsto. Oni bukvalno recikliraju sav građevinski otpad koji ima širok dijapazon materijala – od čelika, aluminijuma, bakra, betona, cigle.
Poskupljenje građevinskog materijala na svetskom tržištu moglo bi i naše građevinare da podstakne na veću reciklažu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.