Izvor: Blic, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitnik građana zvanično počeo sa radom



Adresa kancelarije je Milutina Milankovića 106, 11070 Novi Beograd, a brojevi telefona su 011 / 2142-281, 2142-165 i 2138-062.

Kancelarija će raditi sa građanima svakog radnog dana od 10 do 14 časova.

Kancelarija republičkog zaštitnika građana (ombudsmana) zvanično je danas počela sa radom na novoj adresi.

To nezavisno državno telo sada će početi da štiti prava građana i kontroliše rad državne uprave i svih onih čijim se delovanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili pak nedelovanjem, mogu povrediti prava ili slobode.

Nezadovoljni poštovanjem ljudskih i manjinskih prava i sloboda, građani Srbije su od juna, kada je osnovan zaštitnik, do danas, uputili više od 300 tužbi, koje su stizale na privremenu adresu ombudsmana, u Skupštinu Srbije.

U proteklih šest meseci kancelarija je postupala samo po najhitnijim zahtevima, budući da je deo zaposlenih primljen tek početkom decembra. Trenutno ih je 12, većinom pravnika, a trebalo bi da bude primljeno ukupno 63 ljudi.

U početku će samo stručna služba biti smeštena na novoj adresi, u Ulici Milutina Milankovića broj 106 u Novom Beogradu, dok će kabinet, na čelu sa ombudsmanom Sašom Jankovićem, ostati u zgradi parlamenta.

Na proleće će svi biti smešteni na jednom mestu, u zgradi Vrhovnog suda, jer će taj sud do tada biti iseljen na drugu lokaciju.

Janković je izrazio uverenje da će u narednoj godini biti ostvaren napredak u poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda i da će rad organa uprave i njihov odnos sa građanima biti podignut na viši nivo.

Republički zaštitnik građana će, zajedno sa ombudsmanom na drugim nivoima, kao i ostalim institucijama i organima, predstavnicima civilnog društva, građanima i drugim partnerima, istrajno raditi na ostvarivanju tih ciljeva, naglasio je on.

Zaštitnik građana izabran je u parlamentu krajem juna, 15 meseci po isteku roka propisanog zakonom.

Zaštitnik nije ovlašćen da kontroliše rad skupštine, predsednika, vlade, Ustavnog suda, sudova i javnih tužilaštava, već samo organa državne uprave, javnih službi i organa lokalne samouprave.

On nema izvršnu vlast i, u slučaju da su prava građana povređena, zaštitnik građana može da izrekne mere upozorenja, ukazivanja, davanja mišljenja, predloga i inicijativa, ali bez obaveznosti primene njegovih zaključaka.

Zaštitnik nije zvanično radio od izbora do danas jer je imao samo privremeni smeštaj. U međuvremenu je ipak primio više od 260 zahteva građana i postupao je po najhitnijim.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.