Izvor: B92, 18.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštita životinja na srpski način

Beograd -- Prestavnici SCG glasali za smanjenje zaštite ugrožene životinjske vrste, belog nosoroga.

SCG je pre dve godine potpisala konvenciju CITES, o međunarodnoj trgovini divljim životinjama i biljkama. Nedavno je delegat Srbije i Crne Gore prvi put učestvovao na skupštini CITES-a koja je održana u Bangkoku od 2. do 12. oktobra.

Članovi ORKA-e, nevladine organizacije za brigu o životinjama. reagovali su na to što je predstavnik Srbije i Crne Gore glasao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za smanjenje stepena zaštite šiljoglavog kita, što je bio predlog Japana.

Međutim, taj predlog nije prošao, ali je usvojen predlog afričke zemlje Svazilend, kaže predsednik ORKA-e, Elvir Burazerović: "Na žalost, drugi predlog, koji je bio jednako skandalozan, a predložio ga je Svazilend, koji se odnosi na smanjeni stepen zaštite belog nosoroga, prošao je. Naša je zemlja učestvovala u tome da se trofejni lov na belog nosoroga ponovo vrati".

Dragan Povrenović, zamenik Ministra nauke i zaštite životne sredine, kaže da je, pre polaska na put, predstavnica SCG, Marija Smederevac, u relevantnim saveznim i republičkim ministarstvima dobila instrukcije kako da glasa: "I on je glasao u skladu sa stavovima EU i on je glasao i pozitivno i negativno, u zavisnosti od toga kako su pojedine zemlje glasale. Ukupno je glasano u vezi sa 50 stavki".

Nadležni organ za sprovođenje CITES-ove konvencije za Crnu Goru jeste crnogorsko Ministarstvo za zaštitu životne sredine i uređenje prostora. Kako se nezvanično saznaje, Crna Gora nije bila obaveštena kako će se glasati u Bangkoku, a nije ni dobila informacije o tome šta se tamo dešavalo.

Sa druge strane, saznaje se da Crna Gora ne bi podržala ni Japan ni Svazilend, jer ne vidi interes u tome. Na pitanje zašto je predlog Svazilenda o smanjenju stepena zaštite belog nosoroga dobio podršku, Dragan Povrenović odgovara: "Svazilend, egzotična ostrva itd, voleo bih da razgovaramo i o nekim ozbiljnijim stvarima, što se tiče našeg dela, ovde, a ne samo o Svazilendu. Nemam ništa protiv te države, ali ići na taj deo priče da li smo dali podršku Svazilendu ili nismo... dali smo podršku".

Svazilend je zemlja koja je poznata po rasipnom kralju Msavatiju III, po tome što 40 odsto stanovništva ima HIV i živi u siromaštvu sa prihodima manjim od jednog dolara dnevno. Na CITES-ovoj konferenciji pođednako vrede glasovi svih zemalja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.