Zapadni Balkan sve primamljiviji za regrutaciju terorista

Izvor: RTS, 29.Apr.2015, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadni Balkan sve primamljiviji za regrutaciju terorista

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ukazao je da je region Zapadnog Balkana sve primamljivije podneblje za regrutaciju terorista. Više od 30 srpskih državljana nalazi se u konfliktnim zonama u Siriji i Iraku, ističe Stefanović.
Nebojša Stefanović je rekao da je terorizam pretnja koja pogađa čitav svet i da samo zajednička saradnja, moderna i obučena policija i rad na prevenciji mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da pomognu u borbi protiv njega, prenosi Tanjug.

Stefanović je, otvarajući Konferenciju o stranim terorističkim borcima, sprečavanju radikalizma i borbi protiv terorizma u regionu Balkana, osudio teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, u kojoj je stradao jedan policajac, a dva povređena i naglasio da je Srbija pouzdan partner međunarodnoj zajednici u borbi protiv tog "savremenog zla".
Prema njegovim rečima, MUP Srbije daje konkretne doprinose svakodnevnom razmenom operativnih podataka i učešćem u međunarodnim inicijativama, jačom kontrolom graničnih prelaza, finansijskim istragama...
Stefanović je podsetio da je u Srbiji podneto osam krivičnih prijava protiv osoba koje su povezane sa terorizmom, kao i da je protiv sedmoro podignuta optužnica.
Kako je istakao, naš cilj je da krivično budu procesuirane sve osobe koje propagiraju radikalnu islamističku ideologiju.
"Naš cilj je da pronađemo i procesuiramo sve za koje postoji sumnja da propagiraju svoju radikalnu islamističku ideologiju, regrutuju članove i simpatizere, presečemo kanale finansiranja i komuniciranja, sprečimo planiranje i izvršenje njihovih planova", rekao je Stefanović.
Konstatujući kako savremene tehnologije dovode do unapređenog delovanja terorističkih grupa, srpski ministar policije naglasio je da MUP nastoji da strateški i organizaciono prati trendove u borbi protiv terorizma.
On je objasnio da je unutar tog ministarstva formirana grupa koja se bori protiv terorizma i ekstremizma, dodavši da jedino moderna i obučena policija može da se suproststavi terorizmu.
Prvi korak koji će Srbija napraviti na tom putu, kako je rekao, jeste usvajanje strategije za borbu protiv terorizma kojom će se stvoriti okviri za institucionalizovano postupanje policijskih službenika.

Ipak, kako je dodao, represivne mere nisu jedini lek protiv terorizma, već se treba posvetiti i njegovoj prevenciji.
Podvukavši kako je region Zapadnog Balkana sve primamljivije podneblje za regrutaciju terorista, Stefanović je ukazao na činjenicu da internet ima značajnu ulogu u prevenciji, zbog čega se treba posvetiti borbi protiv njegove zloupotrebe.
Važnu ulogu Internet ima i u regrutaciji terorista. "Do sada smo došli do informacija da su lica koja se regrutju preko društvenih mreža uglavnom islamske veroispovesti, dok se javlja samo manji broj slučajeva radikalizacije i samoregrutovanja", rekao je Stefanović. 
"Nemamo više vremena za čekanje, moramo brzo da reagujemo kako bismo sprečili da neke od naših zemalja bude meta terorističkih napada", zaključio je Stefanović. 
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da je borba protiv terorizma globalna odgovornost kojoj se mora posvetiti svaki region sveta.
"Svaka vlada regiona uvidela je da ne može sama da se bori protiv nasilnog ekstremizma i kretanja stranih boraca terorista. Rešavanje tih problema zahteva međunarodnu saradnju, kako bi borba bila efikasna", rekao je Kirbi.
Istakavši da je zabrinutost zbog terorizma transnacionalne prirode, Kirbi je podsetio da terorističke organizacije nisu nove, ali da je opasnost od njih sve veća, posebno uz porast sukoba na Bliskom istoku.
Konstatujući da je radikalizacija sveprisutna, kao i regrutacija boraca u inostranstvu, Kirbi je poručio da će SAD nastaviti da sarađuje sa ostalim državama u borbi protiv terorizma i dodao da su zemlje istočne Evrope s pravom prepoznale da je to ozbiljna pretnja kojoj nijedna država ne može sama da se odupre.
Borba protiv terorizma uz poštovanje ljudskih prava
Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport istakao je opredeljenost EU za suzbijanje tih pojava, ali uz poštovanje ljudskih prava i fundamentalnih sloboda.

Prema njegovim rečima, glavnu pretnju predstavljaju terorističke organizacije na Bliskom istoku i Siriji, u prvom redu Al Kaida, ali i strani borci koji iz čitavog sveta dolaze tu da se bore, a potom se vraćaju u svoje zemlje.
"Saradnja i koordinacija EU, zemalja članica, SAD, pa i Srbije, od ključnog je značaja za izlaženje na kraj sa ovim pojavama", rekao je Davenport.
Kako je rekao, EU i zemlje članice ulažu napore da suzbiju ove pojave na sve raspoložive načine, a pre svega finansiranjem programa za borbu protiv stranih boraca, između ostalog i na Balkanu.
"EU će nastaviti da ulaže i u region Balkana", rekao je Davenport i podvukao značaj konferencije, posebno u kontekstu nedavno izvedenog terorističkog napada u Zvorniku.
Prema njegovim rečima, jedna od ključnih stvari su akcije na regionalnom, nacionalnom i lokalnom nivou.
"Terorističke organizacije sve više vrbuju ranjive pojedince, posebno preko Interneta, one ih, pored ostalog, podstiču na akcije u njihovim zemljama. To treba sprečiti, unaprediti međuverski i međukulturni dijalog i podržati međunarodne inicijative protiv radikalizacije. Edukacija je najjače oružje", rekao je Davenport.
Istakao je i da se mora odbaciti teza da je nasilje jedini način za promene u društvu i da se to može ostvariti samo kroz demokratske procese.
Šef misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard ukazao je da se strani borci regrutuju širom sveta, uključujući i Srbiju, te da je to važna činjenica, iako je broj stranih boraca iz Srbije prilično mali.

"Povećana saradnja je ključna za suočavanje sa ovim pojavama. Ovo je prioritetna tema OEBS-a. Apelujemo na jaču sarađnju, bolju razmenu podataka, pri čemu OEBS može biti platforma za razgovore", rekao je Burkhard.
Kako je istakao, akcije u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma treba preduzimati u svim dimenzijama, a OEBS posebno ohrabruje lokalni pristup.
"Lokalne zajednice najbolje mogu da uoče pojedince pre nego što izvrše teroristički napad", rekao je Burkhard.
Šef Misije OEBS-a je takođe istakao da zemlja više treba da podrži mlade, kako bi se sprečila njihova radikalizacija i mobilizacija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Siriji i Iraku ratuje 30 državljana Srbije!

Izvor: Mondo, 29.Apr.2015

U Siriju i Irak otišlo je da se bori više od 30 državljana Srbije, a neki od njh su odveli i porodice, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i dodao da ih je 10 poginulo. Regrutovanje preko društvenih mreža...Foto: AP Photo/Khalid Mohammed, File..Stefanović je na...

Nastavak na Mondo...

STEFANOVIĆ O TERORIZMU: Srbija pouzdan partner u borbi protiv savremenog zla

Izvor: Kurir, 29.Apr.2015

Nemamo više vremena za čekanje, moramo brzo da reagujemo kako bismo sprečili da neka od naših zemalja bude meta terorističkih napada, zaključio je šef srpskog MUP..BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je terorizam pretnja koja pogađa čitav svet...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.