Zapadna Srbija praznik za oči i adrenalinsku vožnju kvadovima

Izvor: RTS, 26.Okt.2019, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadna Srbija praznik za oči i adrenalinsku vožnju kvadovima

Srbija sve više postaje zanimljiva turistička destinacija, a najveći broj turista fasciniran je prirodnim lepotama. Zapuštene nekategorisane, šumske puteve i divljinu oživeli su ljubitelji vožnje kvadovima, a za ljubitelje ovog vida adrenalinskog sporta nema nesavladive prepreke ni terena.
Požega nije turistički centar poput Zlatibora ili Kopaonika, ali sve više postaje atraktivna ljubiteljima kvadova. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ipak, staze nisu uopšte lake.

"Ako se učesnici pridržavaju pravila, koje smo mi ustanovili ne bi trebalo da bude nikakvih problema", kaže organizator ATV Požega Vladan Žunić.
"Tereni su trenutno najlepši ovde - Požega. Ovaj zapadni deo Srbije je fascinantan i svi su zadovoljni i ovi što dolaze sa strane kažu da ovakve terene nisu videli", ističe Darko Ječmenica sa Zlatibora.
Vožnja potokom i šumskim bespućem kao da nije dovoljno izazovna, pa se uvek traga za još težim preprekama.
"Imamo iskustva i znamo kako da se penjemo, da hvatamo ukoliko je neophodno. Za nas normalna vožnja ne predstavlja zadovoljstvo. Nema adrenalina", naglašava Bistrian Kozmin iz Rumunije.
Zato su tokom vožnje neophodni veština, koncentracija, ali i hrabrost da se prkosi sili gravitacije.
Staza je toliko strma da je nagib teško savladiv, kako uzbrdo tako i nizbrdo.
Merni uređaj očitao da je ta kosina pod uglom od 65 odsto, ali mnogim vozačima deluje još strmije, ali zato je potrebno iskustvo.
"Mašina neće da se prevrne ako stoji pravo, svako iskretanje na stranu ili naginjanje oće da ode pravac nizbrdo", tvrdi Goran Savić iz Valjeva.
A kada se dogodi zastoj, onda se u pomoć kolegi mora na sopstveni pogon. Takve situacije samo su prilika za antistres od poslova kojim se bave uobičajeno, kada ne voze kvad.
"Imam firmu za obezbeđenje jedno dvadeset godina i majstor sam kung fua. I svetski prvak bio dva tri puta i ceo život sam u ekstremnim sportovima, tako da ovo nije ništa", navodi Predrag Koviljac iz Sremske Mitrovice.
Za ljubitelje kvadova nema granica, ne samo u vožnji, već ni u prijateljstvu. A požeški kraj kažu idealan je za ovaj vid adrenalinskog sporta, koji je sve popularniji među imućnijim turistima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.