Zakoni o ministarstvima i vladi na snazi

Izvor: Glas javnosti, 13.Mar.2011, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakoni o ministarstvima i vladi na snazi

BEOGRAD - Izmenjeni Zakon o vladi i Zakon o ministarstvima, koje je Narodna skupšstina donela 11. marta, stupili su na snagu pošto su objavljeni u najnovijem broju Službenog glasnika.

Zakonom o vladi definisano je da su članovi vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi vlade dužni da poštuju i izvršavaju obavezna uputstva i posebna zaduženja koje im da predsednik vlade, shodno programu i politici vlade.

Članovi vlade, državni sekretari i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << direktori posebnih organizacija i službi vlade dužni su da, u javnim izjavama i nastupima u javnosti, izražavaju i zastupaju stavove vlade. Odluku vlade dužan je da zastupa u javnosti i član vlade koji je glasao protiv nje ili je bio uzdržan.

Izmenama tog zakona, koji je u petak donela Narodna skupština, određeno je da predsednik i potpredsednik vlade mogu istovremeno biti i ministri. Utvrđeno je da se informacije o radu vlade ne mogu davati suprotno načinu određenom poslovnikom vlade, ili na način na osnovu kojeg se ne može utvrditi koji član vlade daje informaciju.

Zakonom o ministarstvima utvrđeno je da rekonstruisana Vlada Srbije ima 17 ministarstava i ukupno 21 člana. Vladu će činiti ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova, ministarstvo odbrane, finansija, pravde, Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

U sastavu vlade biće i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. Vladu će činiti i Ministarstvo prosvete i nauke, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo omladine i sporta, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva i Ministarstvo vera i dijaspore.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.