Zakoni o Vladi i ministarstvima stupili na snagu

Izvor: Studio B, 12.Mar.2011, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakoni o Vladi i ministarstvima stupili na snagu

Vlada će imati ukupno 21 člana.

Izmene zakona o vladi i Zakon o ministarstvima, koji su preduslov za rekonstrukciju Vlade Srbije koja će imati 17 resora, stupili su na snagu. Ti zakoni objavljeni su juče u "Službenom glasniku".

Izmene Zakona o vladi utvrđuju da premijer i potpredsednik vlade mogu istovremeno da budu i ministri, kao i obavezu članova vlade da u javnosti zastupaju i izražavaju stavove vlade. Izmenama zakona je precizirano da su članovi vlade, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi vlade dužni da u javnim nastupima i u izjavama u javnosti izražavaju i zastupaju stavove vlade. Odluku vlade dužan je da zastupa u javnosti i član vlade koji je glasao protiv nje ili je bio uzdržan. Kako je utvrđeno, informacije o radu vlade ne mogu se davati suprotno načinu određenim poslovnikom vlade ili na način na osnovu kojeg se ne može utvrditi koji član vlade daje informaciju.

Precizirano je da su "članovi vlade, državni sekretari i direktori posebnih organizacija i službi vlade dužni da poštuju i izvršavaju obavezna uputstva i posebna zaduženja koje im da predsednik Vlade, shodno programu i politici vlade".

Izmenama zakona je utvrđeno da od podnošenja predloga za razrešenje člana vlade do odluke Skupštine, ministar ne može da obavlja svoja ovlašćenja, već ih preuzima član vlade koga premijer za to ovlasti. Zakonom je predviđeno i da generalnom sekretaru vlade mandat prestaje postavljenjem novog generalnog sekretara vlade, kao i ostavkom ili razrešenjem.

Zakonom o ministarstvima utvrđeno je da rekonstruisana Vlada Srbije ima 17 ministarstava.

Vladu će činiti ministarstva spoljnih poslova, odbrane, unutrasnjih poslova, finansija, pravde, kao i ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Vlada će imati i ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, ministarstvo prosvete i nauke, ministarstvo omladine i sporta, ministarstvo zdravlja i ministarstvo rada i socijalne politike.

Vladu će činiti i ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva, ministarstvo za Kosovo i Metohiju i ministarstvo vere i dijaspore. Zakon stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zakoni o ministarstvima i vladi "pravosnažni"

Izvor: Mondo, 12.Mar.2011

Izmenjeni Zakon o vladi i Zakon o ministarstvima, koje je Narodna skupšstina donela 11. marta, stupili su na snagu pošto su objavljeni u najnovijem broju Službenog glasnika.

Nastavak na Mondo...

Stupili na snagu zakoni o vladi i ministarstvima

Izvor: NaDlanu.com, 12.Mar.2011

BEOGRAD, 12. marta 2011. (Beta) - Izmene zakona o vladi i Zakon o ministarstvima, koji su preduslov za rekonstrukciju Vlade Srbije koja će imati 17 resora, stupili su na snagu.Ti zakoni objavljeni su u petak u "Službenom glasniku".Izmene Zakona o vladi utvrdjuju da premijer i potpredsednik vlade mogu...

Nastavak na NaDlanu.com...

Sutra izbor novih članova vlade

Izvor: Blic, 13.Mar.2011, 11:10

BEOGRAD - Skupština Srbije sutra će na posebnoj sednici izabrati nove članove vlade koja će ubuduće imati 17 resora i 21 člana, umesto dosadašnjih 24 ministarstava i 27 članova vlade. ..Novi članovi vlade će, po izboru u parlamentu, položiti zakletvu. Prethodno će parlament konstatovati ostavke...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.