Izvor: B92, 03.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zakoni ne poznaju krivično delo trgovine ljudima"

Beograd -- Uprkos najavama državljanka Moldavije koja je ključni svedok u istrazi o umešanosti zamenika držanog tužioca Crne Gore Zorana Piperovića u trgovinu ljudima i posredovanju u prostituciji, nije u utorak dala iskaz istražnom sudiji. Upravnica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević najavila je da će se saslušanje ove devojke obaviti u narednih nekoliko dana.

Nevladina organizacija "Sigurna ženska kuća" zatražila je ostavku državnog tužioca Crne Gore Božidara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vukčevića zbog afere oko trgovine ljudima u koju je umešan i njegov zamenik Zoran Piperović, koji je zbog toga i uhapšen. Koordinator "Sigurne ženske kuće" Ljiljana Raičević, pod čijom je zaštitom devojka iz Moldavije, koja je ključan svedok afere, izrazila je zadovoljstvo što je klupko počelo da se odmotava. Međutim, ona je nezadovoljna što državni tužilac nije podneo ostavku. "Mi mu poručujemo, gospodine Vukčeviću, podnesite ostavku, jer ćemo početi da pričamo", rekla je ona. Vukčević je međutim, na taj zahtev odgovorio: "Delom ne mogu izbeći objektivnu odgovornost, a o tome ću naknadno odlučiti". Istovremeno, nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Vladimir Čejović saopštio je da je afera pod budnim okom međunarodnih organizacija i institucija koje se bave tom problematikom.

Preko udarnog dnevnika crnogorske državne televizije građanima se obratio nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, Vladimir Čejović, koji je u ime crnogorskog Projektnog odbora sastavljenog od vladinih, međunarodnih i nevladinih organizacija uputio građanima, političkim strankama, medijima i institucijama sledeći apel: "Da poštuju ozbiljne ljudske, socijalne i lične posledice trgovine ljudima i izbjegnu politizovanje tekućeg slučaja u Republici Crnoj Gori, da se uzdrže od otkrivanja imena, fotografija i drugih informacija koje mogu ugroziti bezbjednost žrtava i osoblja nevladine organizacije Sigurna ženska kuća, da podrže nacionalne institucije, uključujući MIP i stručni policijski tim za borbu protiv trgovine ljudima, kancelariju nacionalnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i pravosuđe u spremnim i konstruktivnim postupcima koji su do sada preduzeti".

Pored ove afere, centar bezbednosti u Beranama podneo je osnovnim tužiocima u Podgorici i Beranama krivične prijave protiv Šabana Redžepagića iz Rožaja i Izeta Latića vlasnika kampanje Lug iz Berana, zbog osnovane sumnje da su posredovali u trgovini ljudima i prostituciji. Redžepagić koji je u bekstvu, tereti se da je 1999. godine u Tuzima kupio devojku u svrhu prostitucije i nakon toga je predao Latiću na prinudni rad u kafani. U saopštenju se navodi da je devojka i fizički maltretirana.

Sanja Ćopić iz Viktimološkog društva Srbije, koje se bavi i problemom trgovine ljudima, u izjavi za B92 ukazuje na činjenicu da krivični zakoni Srbije i Jugoslavije ne poznaju to krivično delo i objašnjava da trgovina ljudima nije posebno izdvojena i definisana. "Problem je što i u slučaju otkrivanja počinilaca mogu biti primenjena samo neka postojeća krivična dela, kao što su posredovanje u vršenju prostitucije, protivpravno lišavanje slobode, zasnivanje ropskog odnosa, prevoz lica u ropskom odnosu. Međutim, to su inkriminacije koje se ne primenjuju u velikoj meri, gotovo da i nema dovoljne sudske prakse. Za proteklih 5 godina nije pokrenut nijedan postupak zbog zasnivanja ropskog odnosa", kaže ona. Sanja Ćopić ističe da je trgovina ljudima veoma složen problem koji obuhvata veliki broj različitih krivičnih dela, da ima elemente organizovanih i transnacionalnih dela, i da je zbog toga neophodno da bude uneto u zakon kao posebno krivično delo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.