Izvor: B92, 02.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o dostupnosti informacija - kada?

Beograd -- Iako godinama najavljivan, zakon o dostupnosti informacija do danas nije usvojen u Srbiji.

Ovaj zakon predstavlja jedan od važnih antikorupcijskih oruđa, koji i samim građanima omogućava efikasnu kontrolu vlasti. Predlog srpske verzije ovog zakona nalazi se među predlozima koji su bili u skupštinskoj proceduri, a koje je nova Vlada povukla, najavljujući njihovu reviziju. U BiH i Hrvatskoj, ovakvi zakoni se već naveliko primenjuju.

Predlog srpske verzije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovog zakona nalazi se među preko 40 zakonskih akata koji su bili u skupštinskoj proceduri, a koje je nova Vlada povukla, najavljujući njihovu reviziju. Dejan Milenković iz Komiteta pravnika za zaštitu ljudskih prava za B92 kaže da Zakon o javnom informisanju u svim zemljema u kojima je na snazi predviđa da je javni organ dužan da dostavi informacije građanima o svom radu: "Čini mi se da nikada nije postojala jasna državna strategija na koji način će se naša država, odnosno pravni sistem Republike Srbije, prilagoditi pravnom sistemu Saveta Evrope, a zatim i Evropske unije. Sa ovim zakonom novinari dobijaju mogućnost da provere navode neimenovanog izvora informacija. Vrlo se često danas, upravo kroz fromu neimenovnah izvora' proturaju lažne i pogrešne informacije, čime se zapravo ugrožava druga sloboda - slobodan javnog informisanja", rekao je Milenković.

Bakir Hadžiomerović novinar je Federalne televizije iz Srajeva, čiji je TV magazin "60 minuta" najgledanija emisija na tlu cele Bosne i Hercegovine. Govoreći o svojim iskustvima sa Zakonom o dostupnosti informacija, Hadžiomerović kaže da je zakon dobar, ali da je njegova primena svojstvena demokratskim državama, kakve nisu ni Bosna ni Srbija: "Informativno novinarstvo nije dokumentarni film, pa da mi čekamo pet godina da dobijemo informaciju, na primer, koliku plaću ima visoki predstavnik ili neki drugi dužnosnik zvaničnih institucija BiH. I pored toga štop je Zakon dobar, on je napravljen za dobre države, za odgovorne vlade i za odgovorne političare", kaže Hadžiomerović.

Kada i Srbija jednog dana bude donela Zakon o dostupnosti informacija, obavezu da zainteresovanima informacije o svom radu dostavljaju imali svi organi, pa i policija i vojska i Vlada, jer u tom slučaju ne bi mogli da se pozivaju na unutrašnje akte zbog kojih bar za sada informacije ne moraju da dostavljaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.