Zajam od 273,8 miliona evra za popravku puteva u Srbiji

Izvor: BKTV News, 27.Nov.2013, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajam od 273,8 miliona evra za popravku puteva u Srbiji

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije potpisalo je danas sa Evropskom investicionom bankom (EIB), Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Svetskom bankom (Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj) tri ugovora o zajmu u iznosu od 273,8 miliona evra, namenjenih sanaciji i poboljšanju bezbednosti mreže puteva u Srbiji.
Planirano je da se kroz navedeni projekat u narednih pet godina unapredi stanje na oko 1.100 kilometara putne mreže u Srbiji, a procene su da će ukupni troškovi >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << obnove puteva iznositi 390 miliona evra, navodi se u zajedničkom saopštenju međunarodnih kreditora dostavljenom Tanjugu.
Od ukupnog iznosa 367 miliona evra planirano je za poslove sanacije, a 23 miliona evra za usluge poput detaljnog planiranja, institucionalnog jačanja i tehničke pomoći.
Ovim projektom se podržava implementacija prve faze Programa sanacije putne mreže u Srbiji, koji je pokrenula Vlada Republike Srbije.
Javno preduzeće „Putevi Srbije” biće zaduženo za sprovođenje najavljene investicije, koju će zajednički finansirati EIB (sa zajmom od 100 miliona evra), EBRD (100 miliona evra) i Svetska banka (73,8 miliona evra), dok bi Vlada Srbije trebalo da osigura 116,2 miliona evra.
Očekuje se da će ovaj projekat doprineti poboljšanju uslova i bezbednosti na putnoj mreži u Srbiji, kao i da će unaprediti regionalni i nacionalni ekonomski rast, olakšati trgovinu, podržati razvoj privatnog sektora, i generalno gledano, doprineti ekonomskoj i socijalnoj koheziji u regionu.
Izvor: Politika
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.