Zabranjeni mobilni u školama

Izvor: B92, 20.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjeni mobilni u školama

Beograd -- Škole u Srbiji još od 2003. imaju obavezu da zabrane upotrebu mobilnih telefona, ali to nisu uradile.

Načelnik Prosvetne inspekcije smatra da bi to radikalan potez, koji nema puno opravdanje. "Mobilni telefon može često i da spasi dete, a roditelji u svakom trenutku mogu da znaju gde se dete nalazi", rekao je Tmušić, komentarišući odluku Vlade Italije da zabrani korišćenje mobilnih telefona u školama kako bi bilo sprečeno ometanje nastave.

Tmušić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je podsetio da u Srbiji predškolske ustanove, osnovne i srednje škole još od 2003. imaju obavezu da urede pravila ponašanja, pa i da zabrane korišćenje mobilnih telefona.

Članom 45. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, donetog 2003, propisani su obaveza uvođenja pravila ponašanja učenika, zaposlenih i roditelja u školama i zabrana korišćenja mobilnih telefona, vokmena i drugih sredstava komunikacije kojima se ometa nastava.

U izradi pravilnika, kojih svi treba da se pridržavaju, učestvuju saveti roditelja, školski odbori i učenički parlamenti.

Zabrana se odnosi ne samo na korišnjenje mobilnih telefona, već i njihovu zloupotrebu jer postoje brojni primeri snimanja integrisanim kamerama u svlačionicama, za vreme časova fizičkog vaspitanja.

"U većini škola izvodi iz pravila ponašanja uramljeni su i postavljeni na vidna mesta da svako može da pročita šta su njegove obaveze u i van školskog objekta", kaže Tmušić.

On je kao dobar primer naveo Osnovnu školu "Lazar Savatić" u Zemunu, koja je pravila ponašanja odštampala u obliku brošure i podelila ih učenicima, roditeljima i zaposlenima, kako bi u svakom trenutku znali kako treba da se ponašaju u hodniku, učionicama i dvorištu škole, ali i na ulici.

Pravilnikom o ponašanju, izgledu i disciplinskoj odgovornosti učenika u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona za vreme časova, ali nije zabranjeno njihovo donošenje u školu, s tim da škola nije odgovorna za njih i druge skupe sprave koje deca donose u škole, rekla je Tanjugu psihologinja Lidija Maksić.

Prema njenim rečima, ta odredba je uneta kada je i donet i pravilnik o ponašanju, a ako učenik koristi mobilni telefon za vreme časova, nastavnik ima pravo da mu ga oduzme i da ga vrati tek po dolasku roditelja u školu i upozorenja na ponašanje učenika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.