Zaboravili ste da isključite grejanje ili rernu – rešenje je na klik od vas

Izvor: RTS, 19.Dec.2019, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaboravili ste da isključite grejanje ili rernu – rešenje je na klik od vas

Pametne kuće budućnosti podrazumevaju automatsku, daljinsku kontrolu uređaja u njoj. Pametne utičnice, pametna novogodišnja rasveta, samo su neki od noviteta koncepta pametnih kuća, koje ulaze i u našu svakodnevicu.
Prvi digitalni asistent na srpskom jeziku može da kontroliše naše pametne uređaje – pametne televizore, pametne sijalice i utičnice, a uz to je i prava enciklopedija raznovrsnih informacija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Na svako pitanje dobijamo glasovni odgovor, što najviše odgovara deci, starijim i nemoćnim osobama. Pamti naše navike i ono šta najčešće biramo.
"Omiljenu pesmu ili omiljenu muziku, omiljeni klip na Jutjubu, on će sve to pronaći. Samim tim kada kaže podesi temperaturu u dnevnoj sobi, on će znati koja je ta temperatura koja je vaša omiljena temperatura za dnevnu sobu", objašnjava Marko Stanojković iz "Vip mobajla".
Pametne utičnice mogu se daljinski kontrolisati pametnim telefonom, tako da na putu ka kući možete uključiti grejanje ili rernu da bi vas sačekao podgrejan ručak. Čak i praznična ukrasna rasveta ima svoju pametnu verziju.
"Preko vašeg pametnog telefona možete da kontrolišete 150 sijalica u 16 miliona boja. Šta to znači? To znači da svaka od ovih lampica, odnosno svaka sijalica može da svetli različito. Reaguju na zvuk, one imaju svoj mikrofon tako da faktički mogu da prizvode neki lajt šou efekat", kaže Milica Marković iz "Vip mobajla".
Evropsko tržište pametnih domova godišnja raste 16,5 odsto, a sledeće godine vredeće 15,3 milijarde američkih dolara.
Smart houm tehnologije građani prvo uvode za kontrolu osvetljenja i multimedijalnih uređaja, a onda za alarme, senzore, klimatizaciju i roletne. Najveće prednosti, pored praktičnosti su ušteda energije i veća bezbednost.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.