Za tužilačku istragu umesto sudske

Izvor: B92, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za tužilačku istragu umesto sudske

Dušan Petrović (Beta)

Beograd -- Predstavnici tužilaštava Srbije danas podržali uvođenje tužilačke istrage, umesto dosadašnje sudske.

Otvarajući okrugli sto "Javna rasprava o pravcima daljeg razvoja krivično-procesnog zakonodavstva" na Pravnom fakultetu u Beogradu, ministar pravde Dušan Petrović je podsetio da je do 1. janaura 2009. godine odložena primena Zakonika o krivičnom postupku (ZKP), jer, nažalost, nije bilo materijalno-tehničkih uslova da taj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << propis "uđe u život".

Petrović je ocenio da je ZKP, posle Ustava, najvažniji propis, a da pravnička struka treba da zauzme stav o tome da li će naš pravni sistem preći na tužilačku istragu ili ćemo ostati pri sudskoj.

Republički javni tužilac Slobodan Radovanović ukazao je da tužilačka istraga treba da doprinese efikasnijem prikupljanju dokaza i ubrzanju krivičnog postupka i da tužioci u Srbiji podržavaju uvođenje tužilačke istrage.

Zamenik tužioca za ratne zločine Nebojša Marković podsetio je da, prema sada važećem zakonskom rešenju, tužilac ima ograničenu ulogu u pretkrivičnom i istražnom postupku, mada je tužilac zainteresovan za prikupljanje kvalitetnih dokaza, što je, prema njegovom mišljenju, sada diskutabilno.

Kako je kazao Marković, novi ZKP poboljšava položaj tužioca i uvodi nove institute kao što su tužilačka istraga i sporazum o priznavanju krivice, što će skratiti vreme od optuženja do presude.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je rekao da podržava tužilačku istragu, smatrajući da sada nema mogućnosti da se pređu na taj način vođenja istrage, jer tužilaštva bi najpre trebalo kadrovski ojačati.

Profesor dr Momčilo Grubač smatra da novi ZKP "počiva na nerealnim ambicijama", da je donet bez javne rasprave i da je "naneo veliku moralnu štetu našem pravu i predstavlja krupnu grešku našeg zakonodavca".

Javnu raspravu organizovali su Ministarstvo pravde Srbije i Sekretarijat za sprovođenje strategije reforme pravosuđa, a učestvovali su predstavnici pravosuđa Srbije, advokature i drugi pravni stručnjaci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.