Za roditelje bolesne dece 100 odsto plaćenog bolovanja

Izvor: RTS, 14.Feb.2016, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za roditelje bolesne dece 100 odsto plaćenog bolovanja

Ministarstvo zdravlja predložilo je da roditelj koji neguje teško obolelo dete može da bude na bolovanju sve vreme tokom trajanja detetovog lečenja, dakle, bez vremenskog ograničenja, saznaje RTS.
Predlog podrazumeva da roditelj za to vreme prima 100 odsto naknade ličnog dohotka.

"Saslušali smo njihove probleme, ušli u rešavanje, krenuli sa predlozima da roditelji budu sve vreme na bolovanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bez ograničenja - koliko god je dete bolesno i da im bolovanje bude plaćeno 100 odsto", rekao je za RTS ministar Zlatibor Lončar.
Ističe da se u vezi sa ovim predlogom već krenulo u proceduru.
"Gledamo šta je od svega toga moguće, ali sigurno je da će veći deo toga biti rešen", kaže ministar.
Ovu novinu u Zakonu o zdravstvenom osiguranju iniciralo je Udruženje dece obolele od raka, zajedno sa resornim ministasrtvom.
Do sada su roditelji na bolovanju primali 65 odsto naknade.
Ovaj predlog dolazi uoči Svetskog dana posvećenog deci oboleloj od raka, koji se obeležava sutra. U to ime, drugari koji su zdravi otpevali su im pesmu - sa porukom da nisu sami, da moraju da se bore, i da im u školskoj klupi čuvaju mesto.
U svetu godišnje od nekog malignog tumora oboli više od 160.000 dece, a samo u Srbiji oko 350 mališana.
Deca u Srbiji najčešće obolevaju od leukemije, tumora u stomaku, ali i glavi. Lečenje je dugotrajno, deca nekada u bolnici borave i do godinu dana.
U zavisnosti od vrste bolesti, izlečenje je moguće u više od 70 odsto slučajeva. Ipak, najtežu bitku ne uspe da dobije oko 50 dece.
"Ono što je najbolje u svemu jeste da je najveći progres u medicini urađen upravo u pedijatrijskoj onkologiji, i to je jako dobra vest. Jako veliki broj dece se izleči, u svetu 80, kod nas 70 odsto. Tih 10 procenata jeste ceo školski razred za našu zemlju", kaže Irina Ban iz Udruženja roditelja dece obolele od raka "Zvončica".
Zbog toga je pokrenuta i inicijativa da se roditeljska udruženja udruže, da se stručnjaci okupe, i da Srbija čim pre dobije Strategiju za borbu protiv raka kod dece.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za roditelje bolesne dece 100 odsto plaćenog bolovanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Feb.2016

Ministarstvo zdravlja predložilo je da roditelj koji neguje teško obolelo dete može da bude na bolovanju sve vreme tokom trajanja detetovog lečenja, dakle, bez vremenskog ograničenja, saznaje RTS...Predlog podrazumeva da roditelj za to vreme prima 100 odsto naknade ličnog dohotka..."Saslušali...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Roditeljima 100 odsto naknade za bolovanje zbog nege deteta

Izvor: Večernje novosti, 14.Feb.2016

Ministarstvo zdravlja predložilo je da roditelj koji neguje teško obolelo dete može da bude na bolovanju sve vreme tokom trajanja detetovog lečenja, bez vremenskog ograničenja, i da im bolovanje bude plaćeno 100 odsto saznaje Radio televizija Srbije (RTS). "Saslušali smo njihove probleme, ušli...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.