Izvor: B92, 28.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za pomoć žrtvama porodičnog nasilja

Beograd -- RTV B92 pokrenula kampanju "Za našu decu" koja ima za cilj da se pronađe način da se pomogne žrtvama porodičnog nasilja.

Pored medijske kampanje koju intenzivno sprovodi, B92 će pokrenuti i kampanju prikupljanja sredstava za izgradnju kuće, koja će služiti kao sklonište za žene i decu, žrtve porodičnog nasilja. "Savetovalište protiv nasilja u porodici" dobiće svoju prvu kuću u Rakovici, zahvaljujući razumevanju čelnika te beogradske opštine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Svako treće dete i svaka šesta žena žrtve su porodičnog nasilja u Srbiji, pokazuje statistika. Međutim, ovo nisu konačni podaci, jer broj onih koji se odlučuju da prijave nasilje i potraže pomoć svakodnevno raste. I kada neko prijavi nasilje, uglavnom ne može da se vrati svojoj kući i zlostavljaču koji najčešće živi u njoj, pa se pronalazi alternativni smeštaj u nekoj od takozvanih sigurnih kuća. Tokom deset godina rada "Savetovalište protiv nasilja u porodici" nije imalo adekvatan smeštaj za svoje štićenike, pa su iznajmljivali kuće po Beogradu.

"Bitno je da imamo svoju kuću jer će nam to olaškati posao. Da ne govorim o tome kako je teško pronaći kuću koja se može smatrati sigurnom da se u nju smeste ugroženi. Cene zakupa u Beogradu su ogromne, a posebno za nas koji nemamo stalne sponzore", objašnjava Vesna Stanojević iz Savetovališta za borbu protiv porodičnog nasilja.

Zahvaljujući angažmanu B92, ali i razumevanju čelnika Direkcije za građevinsko zemljište i opštine Rakovica, pronađeno je rešenje. Sigurna kuća površine 220 kvadrata biće izgrađena u toj beogradskoj opštini. Protokol o saradnji danas su potpisali Vesna Stanojević u ime "Savetovalište protiv nasilja u porodici", Veran Matić u ime B92 i Bojan Milić, predsednik opštine Rakovica.

"Mi ćemo s naše strane obezbediti konkretno građevinske dozvole, parcelu, sve što je potrebno da se izgradi. Nadamo se da ćemo uspeti da na teritoriji cele opštine Rakovica i grada Beograda smanjimo žrtve nasilja u porodici", rekao je predsednik opštine Rakovica Bojan Milić.

Nakon pronalaženja lokacije, potrebno je obezbediti 120.000 evra za izgradnju objekta. Devedesetdvojka će nastojati da sigurna kuća bude gotova do jeseni ove godine, nakon čega bi se prešlo na izgradnju još jedne, identičnog izgleda i namene. Međutim, pored te inicijative, B92 ima nameru da poveže nadležne institucije i sponzore kako bi se na konkretan način rešavali problemi. "Kod nas je uobičajeno da muškarac tuče ženu jer je on glava kuće. Mediji moraju da razbiju tabue jer se problem najčešće prikriva", rekao je glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić.

B92 će nastaviti borbu protiv svih oblika nasilja i očekuje da će pokretanje inicijative za izgradnju sigurne kuće u opštini Rakovica biti inicijalna kapisla za druge krajeve grada i kruge gradove u kojima je izražena ova vrsta nasilja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.