Za osam dana iz saobraćaja isključeno 1.500 pijanih vozača

Izvor: RTS, 09.Okt.2015, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za osam dana iz saobraćaja isključeno 1.500 pijanih vozača

Iz saobraćaja je u prvih osam dana, otkako je policija počela obaveznu kontrolu vozača na alko-test, isključeno 1.500 vozača, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Govoreći o nasilju u porodici, Stefanović predlaže model u kome sudija može da donese i zaštitnu meru udaljavanje nasilnika iz kuće.
Povodom akcije policije, koja je počela 1. oktobra i u kojoj je prvi test za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vozača koga policija zaustavi alko-test, Stefanović je apelovao na vozače u saobraćaju da obrate pažnju i ne voze preko ograničenja brzine i pod dejstvom alkohola, prenosi Tanjug.

"Nemojte voziti pod dejstvom alkohola. Rizikujete i svoj i tuđe živote", rekao je Stefanović na predstavljanju rezultata akcije "Hiljadu mladih vozača", koji su prošli obuku NAVAK-a.
Dodao je da su podaci koji su registrovani tokom kontrole vozača zabrinjavajući.
Najavio je da će biti nastavljene aktivnosti na prometnim raskrsnicama i kod restorana, kroz pojačane kontrole i dodao da skupa vozila neće biti izuzeta od pojačane kontrole.
Navodi da će policija svakako zaustavljati i kažnjavati u slučaju kršenja zakona.
Govoreći o broju saobraćajnih nezgoda, Stefanović je rekao da je od januara do septembra ove godine bilo oko 800 nezgoda manje u odnosu na isti period prošle godine.
Kada je reč o zaštiti života dece, Stefanović je podsetio da akcija policije u blizini škola daje rezultat.
Vozači NAVAK-a izazvali manje nesreća i prekršaja
Stefanović je istakao da su mladi vozači, koji su krajem prošle godine prošli obuku Nacionalne vozačke akademije u okviru akcije "1.000 mladih vozača", izazvali u prvih devet meseci gotovo tri puta manje saobraćajnih nesreća u odnosu na svoje vršnjake koji nisu prošli tu obuku i napravili neznatni broj prekršaja.
Stefanović je takođe najavio da će novi mladi iz cele Srbije i ove, kao i iduće godine, imati priliku da učestvuju u ovakvim obukama koje će im omogućiti da postanu bolji vozači, ali i da počnu da uče kako da se snalaze u nekim ekscesnim situacijama.
Ministar je rekao da se nekada ne može uticati na to da li će neko biti učesnik saobraćajne nesreće, ali da je izuzetno važno kako će se reagovati u toj situaciji.
Prema njegovim rečima, mladi vozači koji su prošli obuku u okviru akcije "1.000 mladih vozača" testirani su kako bi se videlo da li ta obuka može, kao deo preventivnog rada u saobraćaja, da doprinese da manje učestvuju u saobraćajnim nesrećama i da one budu sa blažim posledicima.
Govoreći o toj akciji, Stefanović je rekao da je ona sprovedena prošle godine, od kraja oktobra do kraja decembra, da su se mladi vozači preko policijskih uprava prijavljivali za učešće, a da je obuka potpuno besplatna.
"Nastavićemo, zahvaljujući NAVAK-u i sponzorima koji pomažu ovu akciju koja državu i građane ne košta ništa. Novi mladi ljudi će imati priliku i ove i sledeće godine da učestvuju u ovakvim obukama i da postanu bolji vozači, ali i da počnu da uče kako da se snalazi u nekim ekscesnim situacijama", rekao je ministar.
Direktor NAVAK-a Mirko Alvirović rekao je da statistika potvrđuje da akcija daje rezultate i da je treba nastaviti, zahvalivši ministru Stefanoviću na brzom reagovanju i saradnji, kao i sponzoru OMV-u.
Direktor marketinga OMV-a Nebojša Škero zahvalio je MUP-u i NAVAK-u na saradnji, najavljući da će OMV i ove godine finansijski da podrži tu akciju.
Sud odlučuje o udaljenju nasilnika iz kuće
Govoreći o nasilju u porodici, Stefanović je rekao da MUP predlaže model u kome sudija za prethodni postupak može da donese i zaštitnu meru udaljavanje nasilnika iz kuće. Dodaje da takva ovlašćenja policija ne može da ima.

Policija je samo istražni organ, kaže Stefanović i dodaje da ako se policiji da ovlašćenje da po sopstvenoj proceni odlučuje koga će da izbaci iz kuće ili neće da izbaci iz kuće, time bi se prekršili i Ustav i zakon.
Sudija za prethodni postupak rešenje je donosio u roku od nekoliko sati, što je jednako brzo kao da to radi policija, naveo je Stefanović povodom navoda Ženskog autonomnog centra da MUP pokušava da izbegne odgovornost za postupanje policije u slučajevima nasilja u porodici.
To pitanje, naveo je Stefanović, treba rešiti Zakonom o krivičnom postupku, a onda kroz praksu i uputstva sudijama pokušati da postupci odlučivanja o toj zaštitinoj meri budu najkraći mogući.
Kako je naveo, ta mera podrazumeva da nasilnik bez obzira na imovinske odnose vezane za nekretninu bude udaljen iz nekretnine, a žrtva ostaje zaštićena kako ne bi trpela dodatni ekonomski pritisak, do okončanja sudskog postupka.
"Policija je tu, mi ne bežimo od odgovornosti. Trudimo se da ovo pitanje rešimo", kaže Stefanović i navodi da novi zakon o policiji ne može da reši sva pitanja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.