Vulin: Modernizacijom jačamo artiljeriju

Izvor: RTS, 14.Feb.2020, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Modernizacijom jačamo artiljeriju

Srbija je u stanju da modernizuje naoružanje koje već ima i da ga podigne na svetski nivo, zahvaljujući tome što ima domaću pamet i domaće znanje, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.
Aleksandar Vulin je obišao pripadnike Mešovite artiljerijske brigade, koji se obučavaju na novousvojenim sredstvima naoružanja i vojne opreme, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Rod artiljerije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u svakoj vojsci jedan od najvažnijih njenih delova, udarna pesnica svake vojske. Artiljerija se modernizuje, napreduje i kao što vidite, naši sistemi veza, naš sistem osmatranja, naš sistem izviđanja i naš sistem dejstvovanja moći će da se meri sa najsavremenijim armijama na svetu", istakao je Vulin.
Zahvaljujući tome što ima domaću pamet i domaće znanje, dodao je ministar, Srbija je u stanju da modernizuje to što već ima i da to podigne na svetski nivo, da može da se meri sa bilo kojom vojskom, a da to ne plaća desetinama i stotinama miliona evra.
Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović najavio je da se tokom godine planira završetak napora na razvoju novih artiljerijskih sistema, a reč je o jednom novom sredstvu i jednom novom oruđu, kao i o nekoliko tipova municije povećanog dometa i efikasnosti, čime bi se taj proces završio.

Potpukovnik Dejan Caković, rukovodilac obuke za pripadnike mešovite artiljerijske brigade, istakao je da je Vojnotehnički institut tokom prošle godine završio razvoj artiljerijskih sredstava koja su danas prikazana.
"Komandiri baterija su se obučavali za rad na komandnom izviđačkom vozilu artiljerijske baterije, računači su se obučavali za rad na Univerzalnoj pokretnoj računačkoj stanici, komandiri oruđa su se obučavali za rad cele posade na digitalizovanom ‘Ognju‘", naveo je potpukovnik Caković.
Obilasku su prisustvovali i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Mladen Vuruna, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba brigadni general Milan Popović, direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković i komandant Mešovite artiljerijske brigade pukovnik Novica Petrović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.