Vukosavljević:  Strategija razvoja kulture do kraja godine

Izvor: RTS, 17.Sep.2017, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević: Strategija razvoja kulture do kraja godine

Strategija razvoja kulture od 2017. do 2027. biće izneta sledećeg meseca pred članove skupštinskog Odbora za kulturu, a do kraja godine će biti i usvojena, najavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. Poručio je da će do kraja godine biti završena nova medijska strategija.
Vladan Vukosavljević je, gostujući u emisiji "Sedmica" na Radio Beogradu, izjavio da je zadovoljan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odzivom, sugestijama, pa i kritikama u javnoj raspravi koja je u toku.

Proriteti Ministarstva i ono što može da obeća u narednom periodu biće završetak započetih investicionih radova.
"Dva velika muzeja, rekonstrukcija manastira Hilandar. Veliko narodno pozorište u Subotici biće najveće pozorište u regionu, sa tri scene i koncertnom salom, kao i obnova pozorišta u Somboru i Vranju. Do kraja godine otvorićemo i Kulturni centar u Pekingu, što će biti najveći iskorak ne samo za minstarstvo, već i za celu Vladu", istakao je ministar Vukosavljević.
Odgovarajući na kritike da je strategija zbog poglavlja o čuvanju indentiteta i ćirilice etnocentrična, poručio je da je reč o pogrešnom, pomalo pakosnom terminu.
"Moramo poći od pretpostavke šta je ono što je nesumnjivo, a to je da je ćirilica pismo srpskog jezika. Nadam se da je to nesporno, da je to izraz našeg kulturnog nasleđa i identiteta. Prema svim svetskim standardima jedan jezik ima jedno pismo. Kritičare bih voleo da čujem da navedu bar jedan primer u svetu koji je izuzetak od principa jedan jezik – jedno pismo. Mere za očuvanje ćirilice smo uveli zbog toga što je jedno pismo živo onoliko koliko se koristi", rekao je Vukosavljević.
Nova medijska stategija do kraja godine 
Ministar kulture i informisanja poručuje da će do kraja godine biti završena nova medijska strategija kojom će biti rešena pitanja neprimerenih sadržaja na komercijalnim televizijama, a da će biti rešena i kriza u pojedinim medijskim kućama kao što su Novosti, Politika i Tanjug.
"Suočeni smo sa problemom banalnih i skaradnih sadržaja, posebno u elektronskim medijima. Ministarstvo kulture i informisanja je protiv toga, nažalost nemamo sve alate u svojim rukama. Sankcijama za takve aktivnosti bavi se REM i druga regulatorna tela, ali se nadam da ćemo ovom novom medijskom strategijom uspeti koliko možemo da na tu stvar ukažemo i da je obuzdavamo", istakao je Vukosavljević gostujući u emisiji "Sedmica", na Radio Beogradu.
Na konstataciju novinarke da je za vreme mandata prethodnog ministra, povučeno mnogo poteza koji su dali loš rezultat i da je izlazak države iz medija gotovo uništio lokalne medije, Vukosavljević je rekao da tu obavezu nameće Evropska unija i njeni propisi, istakavši da će uskoro biti više reči o njima.
Govoreći o finansiranju javnog servisa, on je rekao da RTS kroz takozvanu pretplatu i direktno iz budžeta dobija godišnje manje od 80 miliona evra. Naveo je primer da hrvatski javni servis dobija po osnovu pretplate oko 210 miliona evra godišnje, a slovenački dobija oko 140 miliona evra.
"Dakle za kvalitet programa bitno je finansiranje", naveo je Vukosavljević.
Govoreći o stanju u Politici i Novostima istakao je da "situacija nije idealna", navodeći da je država u manjinskom smislu prisutna u obe medijske kuće, kao i da su predlozi rešenja izneti, o čemu će biti reči u budućnosti.
Dodao je da je Ministarstvo iznelo i predloge rešenja situacije novinske agencije Tanjug navodeći da se rešenje očekuje u narednom periodu.
"Tanjug posluje na tržištu, došlo je do jedne vrlo nezgodne pravne situacije koja je vezana za Tanjug, mi smo, takođe i tu dali neke predloge, videćemo šta će da se desi. Smatram, i o tome sam razgovarao sa mnogim ambasadorima zemalja EU i sa predstavnicima evropske misije ovde u Srbiji, da je princip da države imaju svoje informativne agencije princip koji je dosta prisutan u Evropi. Prema tome, ne može Srbija biti poligon za jedinstvena rešenja, ona mora biti poligon za evropska standardna rešenja i ona rešenja koja postoje u evropskoj praksi, a dobra su za nas", zaključio je Vukosavljević. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vukosavljević: Strategija razvoja kulture do kraja godine

Izvor: Večernje novosti, 17.Sep.2017

Strategija razvoja kulture od 2017. do 2027 biće izneta sledećeg meseca pred članove skupštinskog Odbora za kulturu, a do kraja godine će biti i usvojena, najavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević Strategija razvoja kulture od 2017. do 2027 biće izneta...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.