Vukašin Obradović novi predsednik Upravnog odbora Saveta za štampu

Izvor: RTS, 11.Mar.2016, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukašin Obradović novi predsednik Upravnog odbora Saveta za štampu

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović je novi predsednik Upravnog odbora Saveta za štampu, odlučeno je na konstitutivnoj sednici Upravnog odbora Saveta.
Vukašin Obradović će funkciju novog predsednika Upravnog odbora Saveta za štampu obavljati naredne dve godine, a zamenjivaće ga Mileva Malešić, predsednica Upravnog odbora Lokal presa.

Posle nedavnih promena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Statuta, u UO Saveta za štamu sada su predsednik UO Asocijacije medija Zoran Sekulić, predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović, predsednica UO Lokal presa Mileva Malešić i član UO Asocijacije medija Stevan Ristić.
Savet za štampu, jedino samoregulatorno telo u medijskoj sferi u Srbiji, prošle godine je primio 109 žalbi na sadržaje štampanih i onlajn medija, što je nešto više nego 2014. kada je primljeno 80 žalbi.
U godišnjem izveštaju, koji je UO razmatrao na konstitutivnoj sednici, navedeno je da je Komisija za žalbe prekršaj Kodeksa utvrdila u 60 slučajeva, od čega je izrečeno 36 javnih opomena medijima koji nisu prihvatili punu nadležnost Saveta za štampu.
Broj slučajeva u kojima je utvrđeno kršenje Kodeksa znatno je veći nego prethodne godine.
Mediji su i prošle godine najčešće kršili odredbe iz odeljka Istinitost izveštavanja (35 puta) i to uglavnom tačke koje se odnose na zabranu objavljivanja neosnovanih optužbi, kleveta ili glasina, kao i na obavezu razlikovanja činjenica od komentara, nagađanja i pretpostavki.
U 20 slučajeva prekršene su odredbe Kodeksa koje se odnose na zabranu diskriminacije i govora mržnje, u 17 o kršenju odredbi o autorstvu.
Čest prekršaj je i nepoštovanje etike i kulture javne reči (14 odluka), uglavnom zbog neobjavljivanja odgovora. U najvećem broju slučajeva, prekršeno je više tačaka Kodeksa novinara.
Pojedini mediji i dalje ne poštuju obavezu objavljivanja odluka Komsije o kršenju Kodeksa, ukazuje se u izveštaju, pa su tako 2015. godine tu obavezu izbegli: Večernje novosti (koje nisu objavile četiri od pet odluka), Blic (nije objavio dve od šest odluka), Alo (dve od pet), Telegraf (nije objavio nijednu od dve odluke).
Upravni odbor je prihvatio i zahteve portala Cenzolovka, CINS i Ming za priznavanje pune nadležnosti Saveta za štampu, navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi predsednik UO Saveta za štampu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2016

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović novi je predsednik Upravnog odbora Saveta za štampu, odlučeno je na konstitutivnoj sednici Upravnog odbora Saveta...Obradović će ovu funkciju obavljati naredne dve godine, a zamenjivaće ga Mileva Malešić, predsednica Upravnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Vukašin Obradović novi predsednik Upravnog odbora Saveta za štampu

Izvor: Kurir, 11.Mar.2016

BEOGRAD - Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović je novi predsednik Upravnog odbora Saveta za štampu, odlučeno je na konstitutivnoj sednici Upravnog odbora Saveta...Vukašin Obradović će funkciju novog predsednika Upravnog odbora Saveta za štampu obavljati naredne dve...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.