Izvor: Politika, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovni sud uvažio tužbu BK TV

Savet RRA najavljuje da će ponovo odbaciti zahtev te televizije za kablovsko emitovanje, ako ga podnese "neovlašćeno lice" Vrhovni sud Srbije poništio je rešenje Saveta Republičke radiodifuzne agencije o odbacivanju zahteva za izdavanje dozvole za kablovsko emitovanje programa televiziji BK, navodi se u jučerašnjem saopštenju VSS. U obrazloženju presude Vrhovni sud konstatuje "da postoji osnovana sumnja u pravilnost utvrđenog činjeničnog stanja, to jest da li je tužilac u vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << podnošenja zahteva bio registrovan za delatnost telekomunikacije, odnosno da li je bio imalac kablovskog distributivnog sistema".

Vrhovni sud Srbije je presudom naložio da Savet RRA, u ponovnom postupku, uz učešće stranke, utvrdi sporne činjenice i rešenjem odluči o osnovanosti zahteva RTV BK Telekoma.

Svojevremeni zahtev BK televizije da dobije dozvolu za kablovsko emitovanje programa, Savet RRA odbacio je navodeći da potiče od "neovlašćenog lica".

"Kada presuda bude stigla u Agenciju, Savet RRA će postupiti u skladu sa njom i u ponovljenom postupku utvrditi sporne činjenice i rešenjem odlučiti o osnovanosti zahteva te televizije za izdavanje dozvola za kablovsko emitovanje programa" – navodi RRA u jučerašnjem saopštenju i ne krije nezadovoljstvo što su o sudskoj odluci obavešteni preko medija.

"Ne želimo da komentarišemo suvislost ovakve presude pogotovo u svetlu činjenice da Vrhovni sud Srbije svojom presudom faktički pokušava da omogući emitovanje programa preduzeću u kojem je otvoren stečajni postupak. Savet RRA i dalje ostaje pri stavu da će zahtev RTV BK Telekom d.o.o odbaciti, kao što ga je i u prvobitnom postupku odbacio, ukoliko ga podnese neovlašćeno lice. Prema Zakonu o radiodifuziji Agencija izdaje dozvole za kablovsko ili satelitsko emitovanje programa isključivo na zahtev imaoca kablovsko-distributivnog sistema (kao što su SBB, PTT KDS, IKOM i slični kablovski operateri), a ne proizvođačima programa kao što je RTV BK Telekom, ističe se u saopštenju RRA.

Istovremeno pojašnjavaju da "ova presuda Vrhovnog suda Srbije ne znači da RTV BK Telekom automatski može da počne emitovanje programa putem kablovsko-distributivnog sistema, već za to kablovski operater mora ponovo da zatraži dozvolu od Republičke radiodifuzne agencije, koja o tome odlučuje bez konkursa".

M. P.

[objavljeno: 06.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.