Izvor: RTS, 26.Nov.2021, 21:02

Vreme svinjokolja - odnesite meso na pregled, i kulen može da vam dođe glave

Ovaj vikend je tradicionalno rezervisan za svinjokolj. Domaćini već znaju da treba pregledati meso i gotovo niko više ne rizikuje, jer životinja ne pokazuje znake bolesti. Da li postoji zaraza trihinelom otkriva se jedino pregledom.
U vreme svinjokolja treba voditi računa o jednom od najpoznatijih i možda najopasnijih parazita po zdravlje čoveka, a koji se može naći u svinjskom mesu, trihineli.

Zoran Ivanović, načelnik veterinarske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << inspekcije Uprave za veterinu, rekao je za RTS da se na trihinelu godišnje otkrije oko 200 pozitivnih uzoraka mesa, ali da je polovina tih uzoraka od divljih svinja.
Tihinela se se na nekim područjima pojavljuje endemski, pored rečnih tokova, Dunava i Save, u Braničevskom i Sremskom okrugu, kaže Ivanović i upozorava građane da ako kupe životinju u Moravičkom okrugu, to ne znači da ona nije potekla iz Braničevskog.
Prema njegovim rečima, svako meso mora da se pregleda, i da za cenu jednog kilograma ne bi trebalo dovoditi svoju porodicu u rizik.
Cena pregleda je od 350 do 500 dinara, i može se uraditi u veterinskoj stanici ili veterinarskoj ambulanti.  
Većina domaćina sprema meso i mesne prerađevine za svoju porodicu, ali se i prodaje - najviše prerađevine od mesa, suve kobasice, kulen, švargla. 
Ivanović je ukazao da je Zakon o zaštiti hrane veoma jasan - ono što stavljate u promet mora da potiče iz odobrenog objekta, a ono što spremate za sopstvenu potrošnju ne bi smelo da nudite na pijaci.
Pozvao je potrošače da kupuju meso koje ima deklaraciju, da je odobreno od sanitarnog inspektora i da je porizvodnja bila pod kontrolom veterinarske stanice.
Poslednjih godina, kaže, nemamo porodičnih epidemija čemu su doprineli i svest građana i rad veterinarskihih službi. 
Kako prepoznati prave ćevape i pljeskavice Građani kupuju i roštiljsko meso i tzv. brzu hranu, pljeskavice, ćevape. Često se čuje da se umesto čistog mlevenog mesa, u tome nalaze hrskavice, loj, brašno, soja, led, voda.
"Pravilnik o kvalitu mesa je jasno definisao grupe poizvoda i pokušao da zaštiti naše ćevapčiće i pljeskavice. Međutim, tu postoje i druge vrste usitnjenog mesa koje se pravi po deklaraciji i savetovao bih potrošače da pre nego što kupe obavezno pročitaju šta piše na deklaraciji, da prizvođač stoji iza onoga što je napisao", rekao je Ivanović.
Ko je nekada pravio pljeskavice i roštilj meso, on zna da ono ne može da se homogenizuje i puni u kalupe ukoliko se ne veže vodom ili ledom, a da li su dobri mogu da vide i u svom tiganju kada isprže te ćevape, da li su se skupili ili pustili puno masti , objasnio je Ivanović. 
Istakao je da je ono što se vidi okom, to je struktura - ukoliko je ono pastozno i previše samleveno možemo da posumnjamo da je tako urađeno kako bi se sakrio sadržaj.
"Ako vi vidite onaj pravi mozaik mesa,  onda tu nema nikakve dileme da je ono dobro", rekao je Ivanović.
Komadno meso ne možete ofarbati   Ukazao je da inspekcija do sada nije imala slučaj farbanog mesa veštačkim bojama. 
"Meso se farba samo dodacima, kao na primer alevom paparikom. Komandno meso ne možete ofarbati, kad ga persečete vidite kakvo je", naveo je Ivanović.
Naveo je primer čuvena bele nemačke kobasice, koja nije ofarbana već ima prirodnu boju,  jer meso kad se skuva ono postaje sivkaso-belo. 
Na pitanje kako prepoznati meso koje je bilo zamrznuto, Ivanović je objasnio da takvo meso  pušta više vode i da se to može videti po tome što se cedi na mestu gde je izloženo.
Sve u svemu, potrošači u Srbiji, ipak, jedu dobro meso, rekao je Ivanović.
Opasnost od ehinokokoze Mnogi vlasnici pasa hrane svoje ljubimce sirovim iznutricama u kojima se mogu biti infektivne ciste.
"Ehinokokoza je bolest koja se javlja kod pasa, tu su opasne one jetre sa mehurovima koje seljaci daju psima", rekao je Ivanović.
Nikako to ne treba raditi, jer tako ponovo inficirate psa, istakao je Ivanović i dodao da  takvu jetru treba spaliti da ne bi došla ponovo do psa. 
Ehinokooza napada najčešće jetru i mozak i nije infektivna za čoveka, ali je opasna za pse, objasnio je Ivanović. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.