Vožnja u letnjim danima – uz češće pauze i upotrebu pojaseva

Izvor: RTS, 14.Jul.2017, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vožnja u letnjim danima – uz češće pauze i upotrebu pojaseva

Tokom leta, na putevima u Srbiji, dogodi se prosečno 100 saobraćajnih udesa dnevno. Pogine oko 150 ljudi, a na hiljade vozača bude povređeno ili trajno ostanu invalidi. Upotreba sigurnosnih pojaseva umanjuje broj smrtnih ishoda. U vrelim danima su obavezne pauze i uzimanje tečnosti.
Prošlog meseca je na putevima u Srbiji poginulo 49 osoba, povređeno je oko 1.050, a ukupno se dogodilo oko 3.000 saobraćajnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nesreća. To govori da se smanjuje broj poginulih, a povećava broj povređenih.

Profesor saobraćajnog fakulteta Boris Antić za RTS kaže da istraživanja pokazuju da raste stopa upotreba sigurnosnih pojaseva na prednjim sedištima.
"Upotreba pasivnih sistema zaštite doprinosi da posledice saobraćajnih nezgoda budu blaže. Važno je napomenuti da još imamo izuzetno nizak procenat upotrebe pojaseva na zadnjim sedištima, tako da savetujem učesnicima u saobraćaju da koriste pojaseve na svim sedištima u vozilu i da koriste pojaseve za decu", rekao je Antić.
Ističe da je mnogo lepše i lakše putovati danju, jer čovek nije naviknut da funkcioniše noću.
"Zabluda po pitanju upotrebe energetskih pića je da ljudi misle da ona bitno mogu da pomognu u slučaju umora. Međutim, efekti su svega desetak minuta. Najbolje je odmoriti se nekih 45 minuta, sat vremena i nastaviti vožnju", rekao je Antić.
Osim dužeg odmaranja, potrebno je i češće praviti pauze u vožnji i piti dosta vode i osvežavajućih napitaka.
Vozači posebnu pažnju treba da obrate jer je broj vozila na putevima zbog turističke sezone veći za više od 20 odsto, a na koridorima 10 i 11 u toku su radovi na sanaciji rupa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.