Vozite na odstojanju od drugog automobila kao da je kontaminiran koronom

Izvor: RTS, 12.Maj.2020, 06:04

Vozite na odstojanju od drugog automobila kao da je kontaminiran koronom

Za vreme vanrednog stanja bilo je manje saobraćajnih nesreća, ali više poginulih na putevima. Stručnjaci naglašavaju da su mnogi vozači tokom vanrednog stanja kršili saobraćajnee propise i podsećaju da zakoni fizike uvek važe.
Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je za RTS da je tokom vanrednog stanja, prema podacima Uprave saobraćajne policije, zabeleženo preko 2.000 saobraćajnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nesreća, a da je 31 osoba poginula. Od toga je, kako je naveo, sedam osoba poginulo tokom zabrane kretanja, a pet osoba uopšte nije imalo dozvolu za kretanje.

"Ako poredimo to sa istim periodom prošle godine, definitivno je negde upola smanjen broj saobraćajnih nesreća i poginulih", naveo je Damir Okanović gostujući u Beogradskoj hronici.
Dodao je da se pretpostavlja da je srazmerno broju vozila mnogo više nastradalih i saobraćajnih nezgoda i da će to biti predmet detaljne analize.
"Svakako da je na to uticalo i što su mnogi učesnici u saobraćaju shvatili da su sami u saobraćaju, da mogu da se ponašaju kako god hoće. Takođe su mnogi tokom zabrane kretanja nekako shvatali da kada nema svedoka mogu da se ponašaju slobodno kako im je volja", kazao je Okanović i dodao da se tokom zabrane kretanja vozilo jako brzo, a da su vozači prolazili i kroz crveno svetlo i da su vozili suprotnim smerom.
"Zakoni fizike važe u svako doba" Vozačima koji zbog zabrane kretanja dugo nisu seli za volan, Okanović je podsetio vozače da zakoni fizike važe u svako doba, na svakom mestu.
"Ti zakoni kažu da ako pri brzini od 50 kilometara na čas udarite u neki nepokretni predmet, a niste vezani sigurnosnim pojasom, trpećete silu kao da ste pali sa četvrtog sprata. Kada je saobraćaj u pitanju, imuniteta nema, vakcina nema, ali zato imate pojas, imate kacigu, imate pravila", istakao je Okanović i dodao da vozači ne bi trebalo da koriste mobilne telefone u toku vožnje i da sedaju za volan pod uticajem alkohola.
Damir Okanović je naveo da bi trebalo da izvučemo pouke iz vanrednog stanja i da držimo odstojanje između vozila, baš kao što zbog potencijalne zaraze održavamo odstojanje od drugih ljudi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Okanović: Tokom vanrednog stanja vozilo se prebrzo, kroz crveno i suprotnim smerom

Izvor: Radio 021, 12.Maj.2020

Više od 2.000 saobraćajnih nezgoda zabeleženo je tokom vanrednog stanja, dok je u nesrećama u istom periodu poginula 31 osoba, pokazuju podaci Uprave saobraćajne policije...Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao je za RTS da je sedam osoba poginulo tokom zabrane kretanja, a...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.