Vojvodina se pridružila mreži za zaštitu područja

Izvor: Akter, 01.Jun.2015, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodina se pridružila mreži za zaštitu područja

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine pridružio se danas aktivnostima na očuvanju prirode duž reke Save, od njenog izvorišta u slovenačkim Alpima do ušća u Dunav kod Beograda

Ovaj sekretarijat je danas potpisao Deklaraciju mreže zaštićenih područja u savskom slivu - Sava Parks, a ovaj dokument je potpisan u okviru inicijative evropske fondacije EuroNatur.

Deklaraciju su do sada potpisale brojne instutucije, u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << su to Javno preduzeće Vojvodinašume, Pokret gorana Sremska Mitrovica i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

„Potpisivanjem ovog dokumenta preuzimamo odgovornost za održivi razvoj Posavine, omogućavamo prekogranična saradnja i privlačenje sredstava iz evropskih fondova“, kazao je Slobodan Puzović na potpisivanju Deklaracije.

Puzović je rekao da je cilj i da se kroz organizovanje zaštićenih područja uz Savu obezbediti kvalitetna zaštita i održivi razvoj loklanih samouprava.

Portparol SavaParks mreže Goran Gugić objasnio je da je specifičnost zaštićenih područja u savskom slivu ta što zaštita prirode u njoj nije nešto što ograničava, već što funkcioniše kao motor razvoja, a posebno ruralnih područja.

Predstavnica fondacije EuroNatur Tereza Šiler (Theresa Sćiller) izjavila je da je reč o zajedničkoj akciji i poduhvatu država u slivu Save od kojeg će ljudi koji u njima žive imati najviše koristi.

Deklaraciju su potpisali i predstavnici Turističke organizacije Ruma, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrednostima Vukovarsko-sremske županije iz Vinkovaca, Vlada Srpske i Nacionalnog parka „Triglav“.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.