Vojvodina obeležava kraj Velikog rata i prisajedinjenja Srbiji

Izvor: RTS, 06.Nov.2018, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodina obeležava kraj Velikog rata i prisajedinjenja Srbiji

Povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, Pokrajinska vlada je najavila da će te značajne jubileje obeležiti 24. i 25. novembra nizom manifestacija u Novom Sadu.
Tim povodom, u subotu 24. novembra u 10 časova u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici biće otvorena Interaktivna postavka "1918" koju će činiti više multimedijalnih i drugih celina, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posvećenih najznačajnijim ličnostima i prelomnim događajima Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, navodi se u saopštenju.

Istog dana, na Trgu slobode u 21 čas, biće održan koncert na kojem će nastupiti Zdravko Čolić, Zvonko Bogdan, sopran Dragana Radaković, Vojvođanski simfonijski orkestar, violinista Robert Lakatoš, Novosadski big bend orkestar i Veliki tamburaški orkestar Radio-televizije Vojvodine.
U nedelju, 25. novembra u 10 časova biće otvoren "Muzej prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji" koji će činiti stalna postavka sa nizom artefakata koji autentično svedoče o velikom istorijskom događaju i njegovim akterima, ali i o viševekovnoj borbi Srba za politička i druga prava.
Otvaranju Muzeja prethodiće nastup Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije.
Otkrivanje spomenika Kralju Petru Prvom Karađorđeviću, suverenu Kraljevine Srbije u trenutku prisajedinjenja i jednoj od najznačajnijih ličnosti u celokupnoj istoriji srpskog naroda, biće upriličeno u 11 časova na Trgu Republike.
Tom prilikom, glumac Lazar Ristovski govoriće odlomak iz govora Kralja Petra Prvog Karađorđevića srpskoj vojsci kod Prizrena.
Centralni događaj obeležavanja 100. godišnjice prisajedinjenja je Svečana akademija u Srpskom narodnom pozorištu, u prisustvu najvišeg državnog vrha Republike Srbije.
Na akademiji će zajednički nastupiti Vojvođanski simfonijski orkestar, Beogradska filharmonija i Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Novi Sad dobija table posvećene ljudima i događajima iz Prvog svetskog rata

Izvor: Radio 021, 07.Nov.2018, 09:06

Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada na četiri lokacije u Novom Sadu postaviće info table posvećene ljudima i događajima iz Prvog svetskog rata, saznaje 021.rs...Biće napravljeno šest staklenih info tabli posvećenih srpskim dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata sa područja Novog Sada....

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.