Vladimir Bumbaširević novi rektor Univerziteta u Beogradu

Izvor: Politika, 29.Maj.2012, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladimir Bumbaširević novi rektor Univerziteta u Beogradu

BEOGRAD – Redovni profesor i dekan Medicinskog fakulteta Vladimir Bumbaširević izabran je danas za rektora Univerziteta u Beogradu u narednom trogodišnjem periodu.

Od 33 člana Saveta Univerziteta, za Bumbaširevića koji je bio jedini kandidata, od 28 prisutnih glasala su 24 člana, i on će zameniti dosadašnjeg rektora Branka Kovačevića.

„Počastvovan sam podrškom i uložiću znanje i vreme da pomognem unapređenju rada Univerziteta u Beogradu”, rekao je Bumbaširević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nakon izbora.

On je ukazao da će glavni pravci aktivnosti naredne tri godine biti unapređenje nastave, na svim nivoima, i istraživanja, a to bi trebalo da bude podržano i odgovarajućim finansiranjem i intenizivnijom međunarodnom saradnjom.

„Na taj načim siguran sam da će UB doći na zasluženo mesto u međunarodnim okvirima”, kazao je Bumbaširević.

Prema njegovim rečima, jedan od problema koji sigurno treba rešavati je evaluacija studijskih programa, pogotovo onih iz prvog i drugog Bolonjskog ciklusa, koji se odnose na analizu ishoda učenja, a posebno opterećenja studenata

Govoreći o rešavanju problema finansiranja, novi rektor je pomenuo da poboljšanje finansiranja vidi kroz neke druge aktovnost univerziteta, pre svega privlačenjem stranih studenata.

Bumbaširević je predložio četiri nova prorektora: profesorku Ivanku Popović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta za prorektora za nastavu, Nadu Kovačević sa Farmaceutskog za prorektora za nauku, Dalibora Soldatovića sa Filološkog fakulteta za prorektota za međunarodnu saradnju i za finansije Miodraga Popovića sa Elektro-tehničkog fakulteta.

---------------------------------------------------

Replika Miroslavljevog jevanđelja na poklon Univerzitetu

Univerzitu u Beogradu danas je uručena replika Miroslavljevog jevanđelja, a patrijarh srpski Irinej je tom prilikom poručio da je univerzitet u svoj posed uvrstio knjigu zahvaljujući kojoj je srpski narod dospeo na kulturno-istorijsku pozornicu sveta.

Patrijarh je naveo da je Jevanđelje prešlo dug put od Beograda do Hilandara i natrag i da će, uručenjem univerzitetu, ostati u amanet budućim generacijama.

„Ovaj momenat ima veliku simboliku. Prva knjiga napisana na ćiriličnom dijalektu ulazi na Univerzitet, što znači da će duhovno ući u njegove programe i da će se na toj božanskoj ideologiji vaspitavati generacije”, kazao je patrijarh Irinej.

Tanjug

objavljeno: 29.05.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bumbaširević novi rektor Univerziteta u Beogradu

Izvor: Akter, 29.Maj.2012

Redovni profesor i dekan Medicinskog fakulteta Vladimir Bumbaširević izabran je za rektora Univerziteta u Beogradu u narednom trogodišnjem periodu

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.