Izvor: RTS, 27.Feb.2021, 10:41

Vladika Teodosije: Država jasno šalje poruku da čvrsto ostaje uz svoj narod na Kosovu i Metohiji

Vladika raško-prizrenski Teodosije podržao je inicijativu predsednika Aleksandra Vučića da država u predstojećem periodu učini dodatne korake kako bi ohrabrila srpski narod da opstane i ostane na svojim vekovnim ognjištima, ocenivši posebno važnom finansijsku pomoć onima koji žive na Kosovu i Metohiji – nezaposlenima po 200 evra, a zaposlenima i svakom detetu po 100 evra.
Vladika Teodosije ističe da će ova finansijska pomoć države >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<  "znatno doprineti ekonomskom oporavku našeg naroda koji je dodatno ugrožen zbog nedavnih poplava i pandemije koronavirusa".

"Takođe, iskreno pozdravljamo i najavu gradnje KBC u Gračanici i modernizaciju postojećeg KBC u Kosovskoj Mitrovici, kao i ulaganja u obrazovne ustanove i infrastrukturu u srpskim sredinama. Kosovska Mitrovica i Gračanica su dva centra od ključnog značaja za zdravstvo i obrazovanje našeg naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je vladika, a prenosi Eparhija raško-prizrenska na svom portalu.
Vladika Teodosije poručuje da ovim najavama i konkretnim merama koje će biti preduzete, država Srbija jasno šalje poruku da čvrsto ostaje uz svoj narod na Kosovu i Metohiji i severno i južno od reke Ibra, što će značajno doprineti ohrabrenju i pomoći onima koji su u teškoj ekonomskoj situaciji.
"Naša eparhija već godinama, uz pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, opstaje sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom u veoma teškim bezbednosnim i ekonomskim uslovima. Ovo je prilika da se još jednom, i na ovaj način, zahvalimo našoj državi i našem narodu koji živi u centralnoj Srbiji i dijaspori, na svoj pomoći koju nam nesebično pružaju", dodao je vladika.
"Nama, koji danas živimo na prostoru Kosova i Metohije, sasvim je jasno da su naša država i crkva od ključnog značaja za opstanak naroda i očuvanje Kosova i Metohije. Doprinoseći, svako na svoj način i u okviru svojih mogućnosti i odgovornosti, imamo istorijsku obavezu da zaštitimo i očuvamo ono što posedujemo i posebno time, da ohrabrimo naš narod na život, koji je i pored svih nevolja i nedaća ostao na ovim prostorima", rekao je vladika.
Zaključuje da se "iskreno nadamo, ako Bog dâ, da će i oni, koji su pod raznim pritiscima morali da se odsele, da će se u dogledno vreme vratiti svojim domovima i ognjištima, gde god je to moguće".
"Kao Crkva ostajemo i dalje duboko posvećeni jačanju jedinstva u našem narodu, oko naših vekovnih svetinja i duhovnih vrednosti, koje su nas vekovima i očuvale na ovim svetim prostorima", zaključio je vladika Teodosije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Episkop Teodosije upućen na bolničko lečenje zbog korone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2021

Episkop raško-prizrenski Teodosije danas je upućen na kliničko lečenje zbog infekcije korona virusom, saopštila je Kancelarija episkopa raško-prizrenskog na svojoj internet stranici...Episkop raško-prizrenski je dobio danas lekarski nalaz da je pozitivan na korona virus...On ima povišenu temperaturu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.