Izvor: RTS, 20.Maj.2022, 21:10

Visoki Dečani čekaju da im se vrati imanje, zahtev Prištine za članstvo u SE povećao zabrinutost

Čak i kada bi politička situacija bila nesporna, na putu Prištine ka Savetu Evrope isprečila bi se ljudska prava. Na to je nedavno ukazao i bivši predsednik Ustavnog suda u Prištini. Enver Hasani smatra da bi uslovi za prijem bili ostvarivanje prava LGBT zajednice, formiranje Zajednice srpskih opština i sprovođenje odluke o vraćanju imovine manastira Visoki Dečani. Ustavni sud u Prištini je na današnji dan 2016. doneo odluku da je Manastir Visoki Dečani vlasnik 24 hektara zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i šume. Lokalne vlasti to još nisu sprovele.
U Visokim Dečanima šest godina čekaju da se neko umilostivi da sprovede odluku najvišeg pravosudnog organa – da manastirsku zemlju upiše u katastar Opštine Dečani.

Iz crkve uporno ukazuju na odgovornost prištinskih institucija i napominju da njihov odnos prema imovini Visokih Dečana i drugim pravoslavnim svetinjama na Kosovu i Metohiji, "jasno pokazuje da nisu ni voljne niti u stanju da poštuju svoje sopstvene sudske odluke i pruže adekvatnu pravnu zaštitu za srpsku pravoslavnu baštinu na Kosovu i Metohiji".
"Eparhija raško-prizrenska još jednom apeluje na međunarodne institucije i diplomatske predstavnike u Prištini da učine sve što je u njihovoj moći da se za Srpsku pravoslavnu crkvu i naš verni narod na KiM uspostavi efikasna vladavina zakona, prava, kao i poštovanje ljudskih prava, verskih sloboda i identiteta SPC i njenih svetinja na Kosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju Eparhije.
Patrijarh srpski Porfirije ističe da jeste baština SPC, ali sve što je duhovno, ako je autentično duhovno, ne ograničava se samo na jednog čoveka ili jedan narod.
"Baš zato što je duhovno, iako naše, to prevazilazi po značaju lepoti granice u kojima mi postojimo i u kojima pripadamo i to jesu svetinje koje su kulturna baština čitavog sveta", poručuje patrijarh Porfirije.
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država pozvali su vladu u Prištini da bez daljeg odlaganja u potpunosti izvrši zakonit upis zemljišta Manastira Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda.
Istoričar Aleksandar Gudžić naglašava da međunarodna zajednica, s jedne strane, poziva na poštovanje i primenu već donetih odluka ali, sa druge strane, ne čini ništa kako bi Prištinu naterala i primorala da poštuje već donete odluke – i to je ono što izaziva zabrinutost Srba na KiM i u SPC.
A zabrinutost raste otkako su zvaničnici Prištine podneli zahtev za članstvo u Savetu Evrope, te da bi prijem značio nagradu međunarodne zajednice za sve dosadašnje gaženje ljudskih i verskih prava Srba i prava Crkve na Kosovu.
"Kada vidimo kako se krše osnovna ljudska prava Srba na KiM, da se uništavaju srpski spomenici kulture i manastiri, da je od 1999. godine 135 crkava i manastira porušeno i spaljeno, kada sve to imamo u vidu jasno je da je vrhunac cinizma, uopšte govoriti i pomenuti članstvo tzv. Kosova u SE, a kamoli nešto više od toga", poručuje direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
A iz Vlade u Prištini tišina, bez odgovora kada. Visoki Dečani su jedini spomenik u Evropi koji se 23 godine nalazi pod vojnim obezbeđenjem. Od 2004. Visoki Dečani su na listi Uneska. Kao i Bogorodica Ljeviška, Pećka patrijaršija i Gračanica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.