Visoke temperature u decembru loše za zdravlje

Izvor: Blic, 08.Dec.2010, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoke temperature u decembru loše za zdravlje

BEOGRAD - Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine loše su uticale na zdravlje, pa su ekipe Hitne pomoći danas imale oko 100 intervencija, a najčešća dijagnoza bila je šlog, izjavila je portparolka te službe Nada Macura.

Prema njenim rečima, trećina intervencija zabeležena na javnom mestu, a temperaturne promene najviše su uticale na celebrovaskularne i srčane bolesnike.

"Hitna pomoć je upozoravala građane koji imaju hipertenziju, celebrovaskularne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smetnje i srčana oboljenja da prilagode fizičku aktivnost prema godinama i simptomima bolesti. Relativno zdrave osobe mogu osetiti vrtoglavicu, glavobolju i zamor, pa se zato preporučuje dovoljan unos tečnosti, odmaranje i prilagođavanje garderobe vremenskim prilikama, rekla je Macura.

Ona je istakla da, kada se temperatura naglo menja, ekipe Hitne pomoći imaju povećan broj intervencija, a najveće zdravstvene probleme u tim slučajevima imaju pacijenti sa lošom cirkulacijom, jer se oni teže adaptiraju na vremenske promene.

"Pacijentima savetujemo da vode računa o redovnoj terapiji, da često kontrolišu arterijski pritisak, da budu manje aktivni i da se što više odmaraju, a ukoliko se osećaju loše, da ostanu kod kuće", navela je Macura.

Klimatske promene postaju sve učestalije

Šef Odseka za klimatske analize i prognoze u Nacionalnom centru za klimatske promene RHMZ Jasminka Smajlagić rekla je da su i pre bile beležene visoke temperature u ovo doba godine, a nagla smena hladnih i toplih perioda pokazuje da klimatske promene postaju sve učestalije.

"Toplotni talasi, u poslednje vreme, postaju sve duži i češći, a jedna od karakteristika promene klime je nagla smena perioda sa toplim i hladnim vremenom", dodala je Smajlagić.

Prema prognozi RHZS, do zahlađenja će doći sutra, u popodnevnim časovima, kada će temperatura pasti za 10 do 15 stepeni, duvaće jak severozapadni vetar sa udarima više od 17 metara u sekundi, dok se u toku noći i u petak, očekuje sneg.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.