Izvor: Politika, 25.Jul.2015, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virusi vrebaju iz kućnih bazena

Zabeležen blagi porast broja obolelih od meningitisa, naročito kod najmlađih, ali je epidemiološka situacija u celoj zemlji uobičajena za ovo doba godine. – Za sada nema zaraženih od „zapadnog Nila”

U Srbiji ovog leta do juče nije prijavljen nijedan slučaj obolevanja od groznice „zapadnog Nila”. Što je još važnije, uprkos tropskim vrelinama koje traju već skoro mesec dana bez predaha, ne muče nas ni druge zaraze, tipične za letnje doba.

Da nema >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obolelih od groznice koju prenose komarci zaraženi virusom „zapadnog Nila” i da je ukupna epidemiološka situacija u celoj zemlji uobičajena za ovo doba godine – potvrđeno je juče „Politici” u Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”.

Pre dve godine u ovo doba slika je bila bitno drugačija. Te 2013. u Srbiji je laboratorijski potvrđeno čak 260 slučajeva obolevanja od groznice „zapadnog Nila”, a 33 osobe su umrle od komplikacija izazvanih ovom infekcijom.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, profesor dr Mijomir Pelemiš, ima svoj način „merenja” alarmantnosti epidemiološke situacije.

– Kada je u našoj klinici, u kojoj ima 154 kreveta, zauzeto 98 postelja, to znači da je situacija dobra. Alarm se uključuje kad ima 130 ili više bolesnika. Za sada smo pošteđeni groznice „zapadnog Nila”, ali sve to ne znači da obolelih neće biti. Zavod za biocide potvrdio je da je samo na jednom mestu, negde u Vojvodini, pronađen komarac koji je bio zaražen – kaže dr Pelemiš.

Ovaj infektolog nas podseća da za lekare Infektivne klinike u Beogradu, u koju se slivaju oboleli iz svih delova Srbije – koji imaju crevne infekcije, zapaljenja mozga, ali i HIV ili virusna zapaljenja jetre, odnosno hepatitise – uvek ima dovoljno posla.

– Ambulanta je uobičajeno puna: za leto su karakteristične crevne infekcije zbog prljavihruku ili vode, ali i virusne infekcije mozga. Zatim tu su i povremene infekcije mokraćnih kanala, infekcije organa za disanje, ali ništa van uobičajenih tokova. Ambulanta radi 24 časa i nikoga ne vraćamo. Istina je, dolaze i oni kojima je potrebno samo izvaditi krpelja, ali kao direktor uveo sam pravilo da niko ne sme da bude vraćen – kaže dr Pelemiš.

Mnogi dođu samo da bi dobili antibiotik.

– Srbija je zemlja u kojoj je lečenje antibioticima omiljeno, pa se i leti ovi lekovi nesmetano troše. Sa tim nema veze godišnje doba. Čim nekoga nešto zaboli, uzima antibiotik – nezadovoljan je dr Pelemiš.

Virus koji izaziva meningitis, tj. upale mozga i moždanica je leti, ipak, najveća pretnja i to pogotovu za malu decu. Posebna opasnost vreba na rekama, divljim plažama ili nekontrolisanim bazenima, u kojima se ne prati da li je voda hemijski ispravna. Od početka godine do sada registrovano je, po podacima Instituta „Batut”, ukupno 36 slučajeva obolevanja od virusnog (seroznog) meningitisa, što je neznatno povećanje u odnosu na isti period prošle godine. Dobra je vest da do sada nije registrovana nijedna epidemija virusnog meningitisa.

– Pretežno se javlja kod dece predškolskog i školskog uzrasta.

Najčešći uzročnici su enterovirusi (koksaki, eho i drugi). Infekcija se prenosi preko prljavih ruku, respiratornih kapljica –kašljem ili kijanjem, preko zagađenih predmeta, a ređe putem hrane i vode. Zato su mere lične i kolektivne higijene najbolji način da se meningitis spreči– objasnili su epidemiolozi.

Oni savetuju da se izbegava kupanje u rekama i bazenima čija voda nije podvrgnuta kontroli higijenske ispravnosti. Onima, koji, međutim, ne mogu da odole da se na tropskim vrućinama rashlade u obližnjem potoku ili privatnom bazenu, epidemiolozi savetuju da se prilikom kupanja u takvim vodama trude da im voda ne ulazi na usta, kao i da se po izlasku iz vode obavezno istuširaju.

Takođe, po podacima Instituta „Batut”, do sada jeregistrovano i 68 epidemija crevnih zaraznih bolesti (od početka godine), u kojima je obolelo 1.035 osoba, što je na nivou proseka za ovaj period godine. Uglavnom se radi o porodičnim epidemijama, koje su posledica pripreme i čuvanja hrane i namirnica u neadekvatnim uslovima i najčešći uzročnik je bakterija salmonela.

Epidemiolozi podsećaju da se crevne, zarazne bolesti prenose zagađenom hranom, vodom i prljavim rukama i da ukoliko dođe do mučnine, povraćanja, proliva i temperatura, što su simptomi crevne zaraze, treba potražiti pomoć lekara, ali i pooštriti mere higijene da se bolest ne prenosi dalje.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.