Vesić: Nikada bolja i plodnija saradnja SPC i Grada Beograda

Izvor: RTS, 07.Jan.2016, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić: Nikada bolja i plodnija saradnja SPC i Grada Beograda

Grad pokazuje veliko poštovanje prema crkvi, koja je važan deo našeg društva. Trudimo se da je na sve načine uključimo u rad gradskih službi i uvažavamo njeno mišljenje, jer ukoliko ona bude imala važno mesto, mi ćemo kao društvo biti bolji, rekao je gradski menadžer Goran Vesić u Božićnom intervjuu za radio "Slovo ljubve".
Goran Vesić je rekao da osim što se redovno susreću sa poglavarem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srpske pravoslavne crkve i razgovaraju o važnim pitanjima, poput toga gde je u gradu neophodno izgraditi bogomolje, crkveni velikodostojnici često su članovi gradskih odbora i tela, što do sada, kako ističe, nije bio slučaj.
"Oni tu nisu samo forme radi, već daju ogromnu energiju i tempo u radu. Na čelu našeg odbora za Staro sajmište nalazi se episkop slavonski, vladika Jovan Ćulibrk, koji je možda najbolji poznavalac pitanja holokausta među Srbima. Njegov predani rad i posvećenost grada da Staro sajmište konačno postane memorijalni kompleks doveli su do toga da smo za poslednjih godinu i po dana postigli više nego decenijama unazad. Raselili smo Centralnu kulu, obezbedili novac za izradu projekta rekonstrukcije i najkasnije sledeće godine počinjemo sa rekonstrukcijom", rekao je Vesić.
Vesić kaže da je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije član Odbora za podizanje spomenika Stefanu Nemanji kome predsedava predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.
Dodao je da se predstavnik Bogoslovskog fakulteta nalazi u Upravnom odboru Fondacije za mlade talente Grada Beograda kojim se ponosimo i koji je počeo da radi 1. januara ove godine.
Prema njegovim rečima, vlast je dužna da komunicira sa svim važnim segmentima i ciljnim grupama društva, a crkva je jedna od najvažnijih. "Crkva je deo naše tradicije, kulture i identiteta i zato je za svako poštovanje", naglasio je Goran Vesić.
Osvrćući se na odavanje priznanja istorijskim ličnostima, gradski menadžer je rekao da je veoma srećan što je podignut Spomenik caru Nikolaju i to u Devojačkom parku, gde se u 19. veku nalazilo Rusko poslanstvo.
"On je bio spasilac srpske vojske u Prvom svetskom ratu jer je zapretio saveznicima da će Rusija istupiti iz rata ako se ne pošalju brodovi u Albaniju po izmučenu srpsku vojsku. Rusija je ušla nespremna u Prvi svetski rat zbog Srbije, a car Nikolaj je zbog toga izgubio i krunu i glavu. Beograd je, posle Pariza, primio najviše ruskih emigranata nakon revolucije u SSSR-u i oni su doneli mnogo dobra našem gradu", rekao je Vesić.
"Ove godine podići ćemo i spomenik Nikolaju Krasnovu, čuvenom ruskom arhitekti, za kojeg se može reći da je projektovao pola Beograda, a između ostalog i zgradu Vlade Srbije. Na ovaj način pokazujemo da kao narod umemo da kažemo hvala", rekao je Vesić.
Gradski menadžer poručio je građanima da na Božić razmišljaju o svim dobrim delima koje su učinili jer je to jedino važno i to ostaje.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.