Vesić: Jevrejska zajednica je istorijski dragulj Beograda

Izvor: Danas, 11.Feb.2015, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić: Jevrejska zajednica je istorijski dragulj Beograda

Jevrejska opština bi trebalo aktivnije da ušestvuje u radu Skupštine grada kako bi se kroz zajedničke projekte promovisalo i očuvalo istorijsko nasleđe Jevreja u Beogradu, izjavio je juče gradski menadžer Goran Vesić prilikom sastanka sa rukovodstvom Jevrejske opštine Beograd.

Sastanku su prirustvovali i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, predsednik Jevrejske opštine Beograd Danijel Bogunović kao i Nela Mićović, direktorka Zavoda za Zaštitu spomenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << kulture Grada Beograda.

Skupština grada prošle godine donela je odluku da prvi put u istoriji grada obeleži 10. maj kao Dan sećanja na Holokaust u Beogradu. Na taj način želimo da ukažemo na događaje koji su se desili u prošlosti i ukažemo mlađim generacijama šta se dešavalo na ovim prostorima i šta više nikada ne sme da se ponovi, izjavio je gradski menadžer tokom posete Jevrejskoj opštini.

Prema njegovim rečima, u razgovoru sa Danijelom Bogunovićem, predsednikom te opštine, i članovima novoizabranog rukovodstva razmatrana su pitanja saradnje i aktuelnih pitanja od obostranog značaja.

– Razgovarali smo o načinima na koji bi Jevrejska opština mogla aktivnije da učestvuje u radu Skupštine grada, i o zajedničkim projektima kako bi se očuvalo kulturno i istorijsko nasleđe Jevreja u Beogradu. Skupština grada jevrejsku zajednicu smatra draguljem Beograda, koja u gradu živi vekovima zajedno sa srpskim narodom. Imamo obavezu i jedni i drugi da pojačamo napore i nađemo način da se jevrejska zajednica više uključi u život grada. Mi u gradu želimo da Jevrejsku opštinu Beograd tretiramo baš kao jednu od pravih gradskih opština i da sarađujemo na pitanjima koja su nam obostrano značajna. Podsetiću da su mnogi značajni ljudi u prošlosti Beograda došli upravo iz jevrejske zajednice i da su velikim delom doprineli da naš grad napreduje – rekao je Vesić, naglasivši da će rukovodstvo grada u narednom periodu razgovarati i sa drugim verskim zajednicama.

Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada, istakao je da veličina i lepota Beograda upravo proističe iz njegove multikulturalnosti.

– Jevrejska zajednica je vekovima deo ovog grada i njen doprinos Beogradu je nemerljiv, a kroz istoriju smo zajednički prošli mnogo toga i dobrog i lošeg, deleći istu sudbinu. Na ovaj način želimo da pokažemo da smo otvoreni za sve koji žive u Beogradu, stvarajući tako moderno i civilizovano evropsko društvo. To je naš civilizacijski dug budućim generacijama, a čvrsto sam uveren da je ispred nas vreme prosperiteta u kome jedni za druge možemo mnogo da učinimo – rekao je Nikodijević.

Danijel Bogunović, predsednik Jevrejske opštine Beograda, naglasio je da je usvajanje obeležavanja 10. maja kao Dana sećanja na Holokaust veliki događaj za jevrejsku zajednicu, jer je u Beogradu pobijeno od 13 do 14 hiljada članova zajednice.

– Nama je prioritet da se što više otvorimo prema društvu i upoznamo grad sa najboljim stvarima kojima jevrejska zajednica raspolaže. U razgovorima smo naišli na veliko razumevanje gospodina Vesića i gospodina Nikodijevića i verujem da ćemo u budućnosti još bolje sarađivati – rekao je Bogunović.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.