Vesić: Jevrejska zajednica je dragulj Beograda

Izvor: Blic, 10.Feb.2015, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić: Jevrejska zajednica je dragulj Beograda

Grad Beograd želi da pronađe način na koji bi se Jevrejska opština aktivnije uključila u rad gradske skupštine i kako bi se kroz zajedničke programe promovisalo jevrejsko kulturno i istorijsko nasledje u prestonici, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

On je, posle sastanka sa rukovodstvom Jevrejske opštine, rekao da grad želi da se Jevrejska opština zaista oseća kao jedna od beogradski opština, te da ima obavežu da nađe način da se ta opština aktivnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uključi u gradu.

- Želimo tako da je tretiramo i da zajedno radimo na projektima koji će afirmisati dobre stvari i ljude iz Jevrejske zajednice koji su značajan deo srpske istorije i kulture - naglasio je Vesić.

On je istakao da je tokom Holokausta u Beogradu više od 90 odsto članova Jevrejske zajednice ubijeno, ali da to što je danas ta zajednica mala, ne znači da ne treba da bude prisutna u gradu.

- Skupština grada smatra Jevrejsku zajednicu, koja je u gradu prisutna vekovima, draguljem Beograda - podvukao je Vesić.

On je izrazio uvrenje da je današnji sastanak početak dobre saradnje, i najavio da će grad razgovarati i sa drugim zajednicama.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević podsetio je da je prošle godine doneta odluka da se 10. maj obeležava kao dan sećanja na Holokaust Jevreja u Beogradu, jer se mora ukazati na ono što se tada dešavalo, a što više ne sme da se ponovi.

- Doprinos Jevrejske zajednice je nemerljiv u razvoju Beograda u kulturnom-istorijskom i svakom drugom smislu - rekao je Nikodijević i dodao da grad želi da bude otvoren za sve koji žive u njemu bez obzira na veroispiovest i kulturu.

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Danijel Bogunović istakao je da je obeležavanje 10. maja za tu opštinu velika stvar, ističući da je tokom Holokaustu u prestonici stradalo izmedju 13.000 i 14.000 članova Jevrejske zajednice.

- Naš prioritet je da se što više otvorimo prema društvu i gradu u kom živimo i da upoznamo grad sa stvarima sa kojima Jevrejska zajednica raspolaže - rekao je Bogunović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jevrejska zajednica - istorijski dragulj Beograda

Izvor: Studio B, 10.Feb.2015

Delegacija Skupštine grada Beograda bila je gost Jevrejske opštine. Na sastanku se razgovaralo o tome kako bi jevrejska zajednica mogla da se uključi u rad Skupštine grada...Na sastanku se razgovaralo o tome kako bi jevrejska zajednica mogla da se uključi u rad Skupštine grada i kako bi prestonica...

Nastavak na Studio B...

Vesić: Jevrejska zajednica je istorijski dragulj Beograda

Izvor: Danas, 11.Feb.2015, 01:37

Jevrejska opština bi trebalo aktivnije da ušestvuje u radu Skupštine grada kako bi se kroz zajedničke projekte promovisalo i očuvalo istorijsko nasleđe Jevreja u Beogradu, izjavio je juče gradski menadžer Goran Vesić prilikom sastanka sa rukovodstvom Jevrejske opštine Beograd...Sastanku su...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.