Vesić: Građani će prvi put učestvovati u kreiranju gradskog budžeta

Izvor: RTS, 24.Okt.2019, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić: Građani će prvi put učestvovati u kreiranju gradskog budžeta

Nacrt budžeta grada Beograda za narednu 2020. godinu završen je dva i po meseca ranije, od danas se nalazi na sajtu grada Beograda i građani će do 10. novembra moći da imaju uvid u sve stavke, a moći će i da pomoću posebnog formulara daju svoje predloge, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući u Beogradskoj hronici na RTS-u.
Vesić je precizirao da će posle toga Gradsko veće videti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sve te predloge i nakon sedam dana utvrditi predlog budžeta koji će biti usvojen kako zakon kaže do 30. novembra. 

"Tada ćemo uraditi informator koji će imati dvadesetak strana u kome ćemo građanima tačno napisati gde se troše njihove pare, koliko ide za vrtiće, za kanalizaciju, puteve, socijalnu zaštitu, porodilje, trudnice i tako će građani prvi put, ne smo moći da učestvuju u kreiranju budžeta, već će znati tačno gde se njihov novac troši", rekao je Vesić koji je pozvao građane da se što više uključe jer će svaki razuman predlog biti uvažen.
Vesić je istakao da je budžet planiran za 2020. godinu najveći u istoriji Beograda i iznosi 1,205.000.000 evra ili 143 milijarde dinara i veći je za 9,6 odsto u odnosu na ovu godinu jer, kako je istakao, Beograd napreduje i ima sve veće prihode. 
Kaže da je najveći porast na prihodu na dohodak građana, preko osam odsto zato što prosečna plata u Beogradu raste, u aprilu je bila 575 evra, a do kraja godine biće više od 600 evra.
"U Beogradu se smanjuje nezaposlenost, ona je 2013. iznosila 24 odsto, a danas je ispod devet procenata i na osnovu toga rastu i prihodi u budžetu. Raste i prihod od poreza na imovinu, ali ne zato što će biti povećane stope poreza, one ostaju iste, već zato što svake godine izdajemo za milion kvadrata nove građevinske dozvole", rekao je Vesić, gostujući na RTS-u u Beogradskoj hronici.
Od 6. do 10. novembra saobraćaj od Ruzveltove do Starine Novaka
On je istakao da će Grad sledeće godine potrošiti 18 milijardi dinara za subvencije na vrtiće što je u odnosu na 2013. godinu kada je za tu namenu troženo 10 milijardi dinara porast od skoro 75 posto.
"Za komunalne delatnosti i razvoj lokalne zajednice sledeće godine potrošićemo skoro 20 milijardi dinara, a 2010. godine potrošeno je ispod devet milijardi dinara. U svim oblastima biće apsolutno povećanje. Za kulturu ćemo izdvojiti skoro 4 posto iz budžeta, a Unesko, na primer, preporučuje jedan posto. Mi izdvajamo više para za kulturu od republike i ja sam ponosan na to", rekao je zamenik gradonačelnika.
Prema njegovim rečima prioritet je ipak izgradnja infrastrukture i Grad je sada prvi put došao u situaciju da za te namene uzima nove kredite kao što su kredit od 31 milion evra za kupovinu novih autobusa i 35 miliona evra za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava. 
Govoreći o završetku radova u Ulici kraljice Marije, Vesić je najavio da će saobraćaj biti pušten od 6. do 10. novembra od Ruzveltove do Starine Novaka, a 19. novembra u Ulici Džordža Vašingtona do Drinčićeve ulice, dok će do kraja godine biti gotovi i svi trotoari.
Od aprila sledeće godine nastavljaju se radovi od Drinčićeve do Ulice Džordža Vašingtona i Cara Dušana i do kraja avgusta će biti zavren i taj drugi deo te će sva četiri bulevara biti kompletirana.
"Zadovoljan sam što imamo dovoljno novca da sređujemo naš grad, jer je naš posao da ovaj grad konačno uredimo, ali i rešimo dugogodišnje probleme koje pre nas niko nije imao volje da reši", zaključio je Vesić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vesić: Građani će prvi put učestvovati u kreiranju budžeta

Izvor: RTV Pink, 24.Okt.2019

Nacrt budžeta grada Beograda za narednu 2020. godinu završen je dva i po meseca ranije, od danas se nalazi na sajtu Grada Beograda i građani će do 10. novembra moći da imaju uvid u sve stavke, a moći će i da pomoću posebnog formulara daju svoje predloge, rekao je zamenik gradonačelnika Goran...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.