Vesić: Grad Beograd staće na put nelegalnoj gradnji

Izvor: RTS, 14.Avg.2018, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesić: Grad Beograd staće na put nelegalnoj gradnji

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže za RTS da je u Beogradu nelegalna gradnja najveći problem, uz naplatu javnog prevoza.
Goran Vesić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da u Beogradu ima oko 500.000 nelegalno izgrađenih kvadrata.

"Nelegalna gradnja je najveći problem uz naplatu javnog prevoza. Kad se legalno gradi plaćaju se doprinosi gradu, a svako ko nelegalno gradi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne plaća to i uzima građanima sve ono što im pripada. Taj novac nije mali, ako uzmemo ovih 500.000 kvadrata recimo, to je otprilike 50 miliona evra", napominje Vesić. 
Kaže da je Grad Beograd predložio izmenu Zakona o planiranju i izgradnji. 
"Postoji nesaglasnost propisa i koriste se različiti zakoni, a mi smo predložili da se ukrštaju informacije svih državnih organa kad je u pitanju nelegalna gradnja. Tražićemo da se legalizacija završava drugostepenim organom da mogu odmah da se ruše objekti, zatim zabranu priključenja bespravne gradnje na bilo kakvu infrastrukturu i da se nelegalna gradnja preko 100.000 kvadrata tretira kao pranje novca", objašnjava Goran Vesić. 
Dodaje da se u Beogradu nikada nije više nije gradilo.
"Od 2017. godine izdali smo dozvole za milion i 20.000 kvadrata, a 2012. ih je bilo 242.000", kaže zamenik gradonačelnika Beograda. 
Napominje da svi koji grade moraju da imaju isti tretman. 
"Mi smo kao grad otvoreni za investiranje, ali nećemo dozovljavati da se bespravno gradi. Objekti koji su počeli da se grade a sada stoje su privatna svojina i radićemo na njihovom rešavanju kroz veće poreze na tu imovinu kako bi naterali vlasnike da to prodaju. Imate i dosta praznih lokacija u gradu koje korite firme u stečaju", objašnjava Vesić. 
Kaže da Grad Beograd potpuno stoji na usluzi svim investitorima.
"Ali ne želimo da postoje investitori koji ne plaćaju doprinose. Mnogi državni organi nisu radili svoj posao. Neoprostivo je da bespravnu zgradu neko priključi na struju, vodu...mi svi moramo da se dovedemo u red", zaključuje Vesić. 
Ministarstvo građevinarstva: Pomoć Beogradu u borbi protiv nelegalne gradnje
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da podržava napore gradske vlasti u Beogradu i da želi da pomogne da se izbori sa sve većim brojem nelegano izgrađenih objekata.
"Važno je istaći da je do izgradnje ogromnog broja nelegalnih objekata u Beogradu došlo pre svega zbog kršenja i nepoštovanja Zakona o ozakonjenju od strane investitora, ali i nepostupanja nadležnih opštinskih i gradskih organa i inspekcija, čiji je posao da sprečavaju nelegalnu gradnju koja predstavlja krivično delo.
Podsećamo, Zakon o ozakonjenju jasno određuje da nijedan objekat koji je bez dozvole sazidan posle donošenja zakona (novembar 2015) ne može da bude ozakonjen. Zakon utvrđuje jasnu i transparentnu proceduru, kao i alate kojih opštinski i gradski građevinski inspektori treba da se pridržavaju u utvrđivanju činjenica da li i koji objekat može da bude predmet ozakonjenja.
Ministarstvo daje punu podršku idejama za izmenu drugih propisa, pre svih poreskih i komunalnih, koji bi onemogućili investitore nelegalnih objekata da dobiju legalne priključke za električnu energiju, vodu i kanalizaciju. Podsećamo da su pojedine mere već sastavni deo izmena Zakona o planiranju i izgradnji, koje je ministarstvo završilo i koje će se uskoro naći pred Vladom Srbije.  
Nelegalna gradnja je veliki problem ne samo Beograda, već i čitave Srbije i zahteva adekvatno uključenje ne samo ministarstva i lokalnih samouprava, već i drugih institucija Republike Srbije, od policije, tužilaštva, poreskih organa, Elektrodristribucije Srbije, Agencije za sprečavanje pranja novca i svih ostalih.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vesić: Krećemo u borbu protiv nelegalne gradnje u Beogradu

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Avg.2018

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je danas da će grad krenuti u borbu sa nelegalnom gradnjom i dodaje da u Beogradu ima 500.000 nelegalno izgrađenih kvadratnih metara...Vesić je za Radio-televiziju Srbije rekao da će grad Beograd predložiti da se izmeni Zakon o planiranju i da...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.