Verovanja za Bogojavljenje: Poželi želju i stavi ogledalce pod jastuk

Izvor: RTS, 19.Jan.2020, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verovanja za Bogojavljenje: Poželi želju i stavi ogledalce pod jastuk

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju veliki praznik Bogojavljenje. Ovo je šest običaja koji se odnose na današnji dan.

Poželeti želju 
Po narodnom verovanju, u noći uoči Bogojavljenja, otvaraju se nebesa i na njima se ukazuje Bog. Tada treba poželeti jednu želju koja će se ispuniti.
Staviti ogledalce pod jastuk 
Verovanje je i da neudate devojke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stave ogledalce pod jastuk, jer kog muškarca sanjaju za njega će se udati. 
U crkvama se sveti vodica
Tog dana se u svim crkvama i hramovima osvešćuje voda u koju se stavlja bosiljak i koju narod uzima i nosi kući, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva. Ona se, prema verovanju, nikad ne kvari.

Plivanje za časni krst 
Organizuje se tradicionalna plivanja za Časni krst. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Na Bogojavljenje se valja okupati u reci radi boljeg zdravlja.
Predskazanje vremena
Ako za Bogojavljenje bude jak mraz ili pada sneg, prema verovanju, godina će biti rodna, a ako bude vedro, godina će biti sušna.
Pozdrav  "Bog se javi - Vaistinu se Bog javi" 
Po krštenju Isusa Hrista u reci Jordan otvorilo se nebo iz kog se začuo glas Boga Oca koji je obznanio da je Isus sin njegov, a na Isusa je u obliku goluba sleteo Sveti Duh. Zbog toga se na Bogojavljenje pravoslavni vernici pozdravljaju sa "Bog se javi - Vaistinu se Bog javi".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.