Verbić: Sledeće - uključivanje učenika u izbor udžbenik

Izvor: Blic, 28.Jul.2015, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verbić: Sledeće - uključivanje učenika u izbor udžbenik

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas u Skupštini Srbije da će sledeći kvalitativni skok biti uključivanje učenika u odlučivanje iz kojih udžbenika će učiti, navodeći da se uvođenjem elektronskog dodataka na udžbenički komplet širom otvaraju vrata za elektronske udžbenike.

- “Onog trenutka kada budem bili u mogućnosti da pitamo same učenike da biraju udžbenik po kome će raditi, to će značiti sledeći kvalitativni skok. U ovom trenutku ne možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da uključimo učenike na taj način” - rekao je Verbić obrazlažući u Skupštini Srbije Predlog zakona o udžbenicima.

Kako je naveo, predloženi zakon ima prilično široku lepezu zainteresovanih strana - roditelje, izdavače, nastavnici, ali učenike, naveo je, nažalost, nijedan dosadašnji zakon nije tretirao na adekvatan način.

- “Moram priznati neće ni ovaj. U procesu izbora udžbenika učenici se nigde ne pitaju za svoj izbor. To vidimo kao sledeći veliki cilj” - kaže Verbić navodeći da se ne mogu u ovom trenutku učenici uključiti na taj način, ali da je novim zakonom predvidjeno uvodjenje elektronskog digitalnog dodatka.

On je objasnio da je reč o besplatnom dodatku na udžbenički komplet, koji se najčešće menja i prilagodjava učeniku i gde oni mogu da kažu svoje mišljenje.

“Uvodeći elektronski dodatak, otvaramo širom vrata elektronskim udžbenicima”, rekao je Verbić i naveo da se u postojećem zakonu o udžbenicima reč učenik pominje 12 puta, a u novom zakonu 50 puta.

To, naveo je ministar, ne mora da bude merilo, ali zakon jeste namenjen učenicima.

- “Vrlo smo optimistični da će efekti ovoga biti vidljivi sledeće godine kada će stručne škole dobiti priručnike koje do sada nisu imali i kada će biti raspisan konkurs za sve nedostajuće udžbenike” - kaže Verbić.

Govoreći o novinama u zakonu, Verbić kaže da nova rešenja ispravljaju veliki broj krupnih nedostaka u postojećem zakonu i da je zadovoljan što je postignuta najšira moguća saglasnost svih zainteresovanih strana.

Verbić kaže da bi novi zakon trebalo da reši problem dostupnosti i kvalitetnog udžbenika, navodeći da učenici srednjih, posebno stručnih škola, nemaju udžbenike ili su oni davno obavljeni, čak 1988. od kada datira najstariji udžbenik koji je i danas u upotrebi.

On je rekao da ni danas ne postoje svi udžbenici na jezicima nacionalnih manjina i da se to pitanje često postavlja u Skupštini Srbije.

Novi zakon, kako je naveo ministar, treba da reši veliki problem nedovoljne transparentnosti u pripremi, odobravanju i izboru udžbenika i moguće korupcije s obzirom na veliki broj primedbi Agencije za borbu protiv korupcije i drugih nezavisnih tela koja kažu da je upravo način odobravanja i izbora udžbenika uzrok velikog broja koruptivnih radnji.

Ministar je rekao da novi zakon treba da zaštiti porodični budžet budući da su roditelji nezadovoljni pred svaku školsku godinu ne samo skupim kompletom udžbenika nego i time što postoji toliko knjiga u kompletu koje se u školi ne koristi.

“

- Zakonom želimo da se napravi mnogo bolji plan udžbenika gde bi se eliminisali svi naslovi za koje nadležna komisija proceni da se ne koriste u školi ili se ne koriste na pravi način” - rekao je Verbić navodeći da se mnoge lekcije apsolutno ne otvaraju.

Ministar kaže da se zakonom ne ograničava broj izdavača, navodeći da je do sada bilo 79 licenciranih izdavača, i da se neće ograničavati učešće u javnom pozivu, za šta će biti dovoljno da su registrovani za izdavačku delatnost.

Verbić je, međutim , rekao da će zakon uticati na to da bude manje izdavača jer se očekuje od svih koji se prijave da snose bitno veću odgovornost za udžbenike na jezicima nacionalnih manjina, za niskotiražne udžbenike i za one kod kojih nema velikog profita.

Izdavači, kaže treba da budu svesni svojih obaveza i provere koliko je njihov udžbenik po ukusu nastavnika, a postoji oraničenje da udžbenici koje odabere manje od pet odsto nastavnika ne mogu biti korišćeni u nastavi u tom ciklusu.

- “Ne može biti više od šest verzija udžbenika za jedan isti predmet u istom razredu. To ograničenje omogućava izbor udžbenika na svake četiri godine, za razliku od pretodne prakse da se biraju svake godine, i to drastično povećava mogućnost da se udžbenici nasledjuju” - kaže Verbić, navodeći da nastavnici neće moći da zahtevaju dodatni nastavni materijal.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.