Veliki požar u bolnici Dr Dragiša Mišović, nema stradalih

Izvor: Politika, Tanjug, 25.Okt.2009, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki požar u bolnici Dr Dragiša Mišović, nema stradalih

Svi pacijenti evakuisani na vreme, nema povređenih. Dvojica vatrogasaca lakše povređeni. Brza akcija sprečila tragediju. Gradonačelnik Đilas i ministar policije Dačić na licu mesta

BEOGRAD - Na jednom od objekata KBC "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu sinoć nešto pre 23.00 časa izbio je požar, javili su beogradski elektronski mediji. Požar je izbio na krovu i ubrzo zahvatio čitav treći i četvrti sprat objekta.

Brzom akcijom medicinskih radnika bolnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i policije oko 300 pacijenata bolnice je hitno evakuisano uz intervenciju 16 ekipa Hitne pomoći i u kratkom roku smešteno na VMA, na Ortopedsku kliniku Banjica i u Klinički centar Srbije. Srećom, nema povređenih niti stradalih među pacijentima, javili su RTS i Studio B.

Vatra, koju je gasilo 20-tak vatrogasnih vozila, zahvatila je skoro celu zgradu, ali je pod kontrolom. Jedan vatrogasac je lakše povredio ruku a drugi zadobio lakše opekotine prilikom intervencije i obojica su sinoć zbrinuti na VMA. Na licu mesta su se odmah našli gradonačenik Beograda Dragan Đilas i ministar policije Ivica Dačić.

Saobraćaj u okolnim ulicama je nekoliko sati bio zatvoren, a ni pešacima nije dozvoljeno da priđu mestu požara. U ulicama oko bolnice noćas nije bilo struje.

Dragan Đilas je noćas za Studio B izjavio da je prema prvim nezvaničnim informacijama požar izbio u novom, upravo renoviranom delu bolnice, kao i da će uviđaj početi u nedelju rano ujutro. Svi nadležni ističu da je munjevita akcija medicinskog osoblja i vatrogasaca sprečila tragediju koja je sinoć mogla da se desi.

--------------------------------------------------------------------------

Pacijenti zbrinuti u nekoliko bolnica

U nekoliko kliničkih centara u Beogradu - Vojno medicinskoj akademiji, Urgentnom centru, Ortopedskoj klinici na Banjici i Železničkoj bolnici KBC „Dr Dragiša Mišović”, smeštena je i zbrinuta većina pacijenata iz dedinjske bolnice.

Kako je Tanjugu rečeno u tim zdravstvenim ustanovama, svi pacijenti su zbrinuti i dobro se osećaju.

Dežurni oficir VMA rekao je Tanjugu da je kod njih smešteno 45 pacijenata, da se svi dobro osećaju i da ne očekuje dalji prijem pacijenata tokom noći.

On je istakao da je nekoliko pacijenata dovezeno s urgentnim stanjem i da su ih lekari iz bolnice „Dr Dragiša Mišović” tokom večeri posetili i kolegama doneli istorije bolesti, kako bi se njihovo adekvatno lečenje nastavilo.

Portparol Urgentnog centra Drago Jovanović izjavio je da je u tu zdravstvenu ustavnovu do jedan sat posle ponoći primljeno 45 pacijenata iz bolnice „Dr Dragiša Mišović”.

„Za sada su pacijenti smešteni na odeljenju hirurgije i intenzivne nege, a angažovali smo i ostale kapacitete na kardio-vaskularnim i drugim klinikama. Svi su pacijenti zbrinuti, nema panike i nikoga nećemo vratiti, sve se odvija u najboljem redu”, rekao je Jovanović.

Dežurni lekar Ortopedske klinike na Banjici rekao je da su u toj bolnici smeštena i zbrinuta dva pacijenta.

On je dodao da, prema informacijama kojima raspolaže, tokom noći više neće biti prijema pacijenata iz dedinjske bolnice.

Šćepanović: Spašena oprema bolnice

Direktor KBC „Dr Dragiša Mišović” prof. dr Radislav Šćepanović rekao je da su iz zgrade zahvaćene požarom u toj bolnici, zbrinuti svi pacijenti i spašena sva oprema.

On je gostujući u programu Radiotelevizije Srbije kazao da su se u gašenju požara i zbrinjavanju pacijenata u druge zdravstvene ustanove u Beogradu, istakli vatrogasci, medicinsko osoblje KBC, ekipe hitne pomoći i sve druge službe.

Oni su evakauciju efikasno obavili za manje od sat vremena.

Dačić: Sve ekipe pokazale veoma visok stepen osposobljenosti

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je da su sve ekipe koje su učestvovale u gašenju požara i evakuaciji pacijenata iz KBC „Dr Dragiša Mišović” na Dedinju pokazale veoma visok stepen ospobljenosti u sprečavanju širenja požara i eventualne tragedije većih razmera.

Ministar je kazao da su izuzetnu osposobljenost pokazale Vatrogasna služba, Služba Hitne pomoći, ekipe medicinskih ustanova koje su prihvatile evakusane pacijente, zatim pripadnici policije, Žandarmerije i svih gradskih službi.

On je objasnio da se samo na spratu ispod mesta izbijanja požara nalazilo 250 pacijenata.

„Ovo je još jedna potvrda da treba da se ojača Sektor za vanredne situacije koji se sada nalazi u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova i koji ima zadatak da objedini sve resurse koji postoje u društvu i državi za otklanjanje svih posledica vanrednih situacija kao što su požari, poplave, zemljotresi, havarije, eksplozije i sve vrste spasavanja”, rekao je Dačić.

On je pohvalio sve koji su učestvovali u gašenju požara u KBC „Dr Dragiša Mišović”, istakavši primer jednog policajca koji se, posle ukazane pomoći na VMA, vratio na lice mesta da nastavi svoj posao i pomogne kolegama u daljem gašenju požara.

Ministar zdravlja odbacio zahtev da podnese ostavku

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević odbacio je zahtev pojedinih političkih stranaka da podnese ostavku.

„Ministar zdravlja u Srbiji bi mogao svakog meseca da podnese ostavku. Svakog meseca postoji neki razlog, prihvatanje nekog tereta na sopstvena pleća od nekog drugog”, rekao je Milosavljević novinarima u Urgentnom centru u Beogradu i dodao da „u tom slučaju nikada ne bi bilo ministra zdravlja” u Srbiji.

Milosavljević je istakao da je „mnogo teže uhvatiti se u koštac sa problemima i rešavati ih”.

Demohrišćanska stranka Srbije zatražila je od ministra zdravlja Srbije da podnese ostavku.

„Posle požara u bolnici 'Dragiša Mišović' i hapšenja direktora više značajnih zdravstvenih ustanova DHSS smatra da ministar zdravlja treba da podnese ostavku”, navedeno je u saopštenju te stranke.

Politika ONLINE/Agencije

[objavljeno: 25/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.