Izvor: RTS, 23.Jun.2021, 12:38

Veliki broj intervencija Hitne pomoći, lekari savetuju – ne izlazite iz kuće bez preke potrebe

I danas smo se suočili sa veoma visokim temperaturama. Na snazi je narandžasti meteo-alarm, što podrazumeva da se vreme smatra opasnim. Do petka, očekuje se toplo vreme sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 38 stepeni, a sutra lokalno i do 40, upozorio je RHMZ. Indeks UV zračenja je veoma visok. Lekari savetuju šta je potrebno da uradimo kako bismo se zaštitili od vrućine.
Osnovni savet lekara je da oni koji ne moraju ne izlaze iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kuće u najtoplijem delu dana.

Doktorka Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći rekla je za RTS da naši organizmi imaju kapacitet da se prilagode ovakvim uslovima, tako da ove visoke temperature ne treba posmatrati katastrofično.
"Svima nam je neprijatno. Činjenica je da imamo povećan broj intervencija na javnim mestima zbog kolapsa", navela je doktorka.
Prema njenim rečima, dobro je da kod sebe imamo neko sredstvo za rehidrataciju, kao i nešto slano i slatko.
Preporučila je da građani sa sobom ponesu neku od zdravijih grickalica – slani kikiriki, badem ili lešnik, zato što znojenjem gubimo elektrolite koje treba nadoknaditi, ali isto tako na ovako visokim temperaturama se gubi i glukoza pa je dobro popiti zaslađenu limunadu.
Stefanovićeva je rekla da je juče bilo 150 intervencija, a danas je do 12 sati bilo 57 intervencija, od toga 24 na javnom mestu.
Apelovala je na građane da uključe klimu i da rashlade prostorije u kojima borave, jer kod onih koji boluju od kardiovaskularnih bolesti na visokim temperaturama može doći do moždanog ili srčanog udara, što se može prevenirati razumnim ponašanjem.
Stefanovićeva je rekla da Hitnu pomoć uglavnom zovu stariji sugrađani.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PAKAO NE JENJAVA, NE IZLAZITE IZ HLADA: RHMZ izdao upozorenje, na snazi je i dalje narandžasti meteo alarm

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2021, 08:04

Danas i sutra na području Srbije veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 38 °C, a lokalno i do 40 °C. Od subote do ponedeljka (26 - 28.06.) osveženje za 5 do 8 stepeni, a zatim ponovo veoma toplo, saopštio je jutros Republički hidrometeorološki zavod...Na snazi je i narandžasti...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Zbog vrućina povećan broj kolapsa i poziva niškoj Hitnoj pomoći

Izvor: JužneVesti.com, 24.Jun.2021

Broj poziva niškoj Hitnoj pomoći povećan je zbog tropskih temperatura za, kako kažu, 30 odsto, a samo na terenu su ekipe intervenisale oko 90 puta, često i zbog kolapsa na javnim mestima. Iz Hitne pomoći apeluju na građane da se pridržavaju saveta lekara i da ne izlaze u periodu od 11 do 17 sati....

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.