Velika šteta u malinjacima u Krupnju

Izvor: RTS, 21.Apr.2017, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika šteta u malinjacima u Krupnju

Zbog snega koji u Krupnju pada od utorka, oštećeno je oko 500 hektara malinjaka. Prema prvim procenama, šteta je oko 148 miliona dinara, ili trećina godišnjeg budžeta te opštine, a s obzirom na to da sneg pada i dalje, malinari očekuju još veće gubitke.
Tri snežna dana usred proleća napravila su, kažu, veću štetu u malinjacima nego jaki mrazevi u januaru. Prinos maline u oko tri hiljade domaćinstava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Krupnju koji se bave proizvodnjom ovog voća, u najboljem slučaju biće prepolovljen.

"Pedeset odsto je sigurno štete od snega, međutim, malo je pretrpela i štetu od raznih bolesti, tako da je ove godine rod sigurno 80 posto podbačaja", kaže Milovan Damnjanović iz Banjevca.
U Krupnju, kažu, malinjak nema samo onaj ko ne poseduje obradive površine. Od 900 hektara pod malinom, skoro polovina je od utorka zavejana snegom. Među njima je i 80 ari organske maline od koje živi četvoročlana porodica Timotić.
"Prošla godina računali smo da je bila katastrofalna i očekivali smo ove godine bar tri-četiri tone po hektaru veće prinose, ali otprilike bićemo zadovoljni ako budu kao prošlogodišnji", navodi Zlatomir Timotić iz Šljivove.
Iako ovaj kraj uglavnom bavi voćarstvom, u Krupnju se samo dva odsto proizvođača odlučuje za osiguranje, koje im, kažu, u ovom slučaju ne bi ni vredelo, jer šteta od snega nije uračunata u polisu. Ukupna šteta, stručnjaci kažu, znaće se tek kada se sneg otopi.
"Od parcele do parcele štete se razlikuju, neke su 30 odsto, a negde 50 odsto polomljenih rodnica. Pogotovu posle spadanja snega, sa rodnicama koje su iskrivljene od snega, a nisu još pukle, ne znamo šta će biti, da li će se osušiti ili oporaviti, tako da se može očekivati još veća šteta", kaže stručni saradnik za voćarstvo u opštini Krupanj Aleksandar Gošić.
Stručnjaci kažu da će sneg koji u Šljivovi pada već nekoliko dana, osim malinjacima, naneti štetu i kupini i šljivi. Za sada je ovde napadalo oko 30 centimetara snega.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.