Velika šteta u malinjacima u Krupnju

Zbog snega koji u Krupnju pada od utorka, oštećeno je oko 500 hektara malinjaka. Prema prvim procenama, šteta je oko 148 miliona dinara, ili trećina godišnjeg budžeta te opštine, a s obzirom na to da sneg pada i dalje, malinari očekuju još veće gubitke.

Tri snežna dana usred proleća napravila su, kažu, veću štetu u malinjacima nego jaki mrazevi u januaru. Prinos maline u oko tri hiljade domaćinstava u Krupnju koji se bave proizvodnjom ovog voća, u najboljem slučaju biće prepolovljen.

"Pedeset odsto je sigurno štete od snega, međutim, malo je pretrpela i štetu od raznih bolesti, tako da je ove godine rod sigurno 80 posto podbačaja", kaže Milovan Damnjanović iz Banjevca.

U Krupnju, kažu, malinjak nema samo onaj ko ne poseduje obradive površine. Od 900 hektara pod malinom, skoro polovina je od utorka zavejana snegom. Među njima je i 80 ari organske maline od koje živi četvoročlana porodica Timotić.

"Prošla godina računali smo da je bila katastrofalna i očekivali smo ove godine bar tri-četiri tone po hektaru veće prinose, ali otprilike bićemo zadovoljni ako budu kao prošlogodišnji", navodi Zlatomir Timotić iz Šljivove.

Iako ovaj kraj uglavnom bavi voćarstvom, u Krupnju se samo dva odsto proizvođača odlučuje za osiguranje, koje im, kažu, u ovom slučaju ne bi ni vredelo, jer šteta od snega nije uračunata u polisu. Ukupna šteta, stručnjaci kažu, znaće se tek kada se sneg otopi.

"Od parcele do parcele štete se razlikuju, neke su 30 odsto, a negde 50 odsto polomljenih rodnica. Pogotovu posle spadanja snega, sa rodnicama koje su iskrivljene od snega, a nisu još pukle, ne znamo šta će biti, da li će se osušiti ili oporaviti, tako da se može očekivati još veća šteta", kaže stručni saradnik za voćarstvo u opštini Krupanj Aleksandar Gošić.

Stručnjaci kažu da će sneg koji u Šljivovi pada već nekoliko dana, osim malinjacima, naneti štetu i kupini i šljivi. Za sada je ovde napadalo oko 30 centimetara snega.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво