Izvor: Blic, 12.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina građana je za gašenje banaka

Većina građana je za gašenje banaka

U periodu od 09.-11. januara 2002. godine beogradski Centar za marketing istraživanja Martin Bord Internacional (licencni partner British Market Research Bureau iz Londona), u saradnji sa dnevnikom Blic, sproveo je ispitivanje javnog mnjenja sa ciljem da se utvrdi mišljenje naših gradana o nedavnom zatvaranju nekoliko velikih državnih banaka i problemu otpuštanja velikog broja radnika. Istraživanje je obavljeno na slucajnom stratifikovanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uzorku od 1080 ispitanika, punoletnih gradana Srbije (bez Kosova i Metohije).

Vecina gradana Srbije, tacnije njih 61 odsto, opravdava nedavno zatvaranje nekoliko velikih državnih banaka, dok blizu jedne trecine, odnosno 29 odsto, ne opravdava ovaj cin aktuelnih monetarnih vlasti u Srbiji.

Najveći deo građana Srbije, njih 27 odsto, smatra da su za zatvaranje velikih državnih banka najodgovornije same banke, odnosno njihova rukovodstva, dok je 26 odsto mišljenja da je prethodni režim glavni krivac za njihovo zatvaranje. Aktuelni režim je ¨prozvalo¨ 16 odsto ispitanika, guverenera Narodne Banke – Mladena Dinkica 9 odsto dok je oko 4 odsto gradana kao glavnog krivca navelo-državu. Preko polovine gradana Srbije, njih 55 odsto, smatra da velika državna preduzeca ne mogu da prežive bez značajnijeg otpuštanja radnika koji su zaposleni u njima. Sa druge strane, 22 odsto gradana je mišljenja da su veliki privredni sistemi ipak u stanju da opstanu bez većeg otpuštanja svojih radnika dok je 18 odsto ispitanika dalo uslovljeno potvrdan odgovor na ovo pitanje.

Velika većina građana, njih 72 odsto, zastupa stav da postojeći sindikati nisu sposobni da zaštite interese radnika, zbog kojih inače i postoje. Sa druge strane, skromnih 16 odsto gradana smatra da su postojeći sindikati još uvek u stanju da zaštite interese radničke populacije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.