Vazdušna bitka s gradonosnim oblacima

Izvor: Politika, 13.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vazdušna bitka s gradonosnim oblacima

Ako sve bude teklo po planu, od naredne godine tri aviona iz flote Pilotske akademije „Jata” u Vršcu štitiće od ledenih nepogoda poljoprivredno zemljište i srpskog i rumunskog Banata

Vršac – Ako sve bude teklo po planu, od naredne godine tri aviona tipa „pajper čejen” iz flote Pilotske akademije „Jata” u Vršcu uništavaće gradonosne oblake nad čitavim Banatom, srpskim i rumunskim. Tako će, u sadejstvu sa protivgradnom odbranom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa zemlje, biti znatno podignut stepen zaštite useva i drugih poljoprivrednih kultura na ovom području.

Pre nekoliko dana, predstavnici privrede, osiguravajućih društava i ministarstava poljoprivrede Srbije i Rumunije u Temišvaru su postigli dogovor da kod pretpristupnih fondova Evropske unije konkurišu za sredstva nužna za realizaciju ovog inače veoma skupog projekta, čije ostvarenje podrazumeva i podizanje novih meteoroloških stanica, koje će „skenirati” nebo i o tome redovno informisati centar za protivgradno delovanje. Avioni će, nakon „signala za uzbunu” iz radarskih meteoroloških stanica u Srbiji i Rumuniji, poletati sa vršačkog aerodroma, koji će im biti baza.

– „Jat” ima strateškog partnera u Grčkoj, firmu „3 D”, koja se iskazala u „proizvodnji” kiše nad Saudijskom Arabijom, kao i u razbijanju gradonosnih oblaka u drugim državama. Grci su nam obećali svestranu pomoć i prenošenje znanja i iskustva u ovoj oblasti. Drugi preduslov, a to su dobro obučeni piloti i kvalitetne letelice, već ispunjavamo – kaže za naš list Milutin Milunov, direktor Pilotske akademije „Jata” u Vršcu.

Da je „vazdušna bitka” sa gradonosnim oblacima više nego izazovan zadatak, potvrdili su nam i vazduhoplovni stručnjaci sa kojima smo razgovarali. U trenutku kada se približava meti, pilot je nužno izložen intenzivnim turbulencijama, a na letelicu se lepe na stotine kilograma leda. Pod uticajem „paketa” srebrojodida, kojima avioni dejstvuju na oblake, ledena masa se razgrađuje, pa na zemlju pada ili kiša, ili sitni, bezopasni grad.

– Procenjujemo da će na ovaj način biti zaštićeno oko milion i po hektara na području srpskog i rumunskog Banata, pa i šire. Avioni će, na osnovu međudržavnog sporazuma, imati odobrenje za poletanje iz Vršca i preletanje državne granice – kaže za „Politiku” generalni konzul Rumunije u Vršcu Gabrijel Nikola, koji je sa svojim kolegom srpskim generalnim konzulom u Temišvaru Dragomirom Radenkovićem povezao strane koje su zainteresovane za ostvarenje ovog projekta.

Jovica Danilović

[objavljeno: 13/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.