Vanredna situacija u više opština: Probijanje snežnih nanosa i evakuacija ugroženih, snimci borbe sa surovom prirodom

Izvor: RTS, 06.Feb.2020, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredna situacija u više opština: Probijanje snežnih nanosa i evakuacija ugroženih, snimci borbe sa surovom prirodom

Sneg je napravio pometnju širom Srbije. Brojni putevi su neprohodni, a na teritorijama opština Sjenica i Crna Trava proglašena je vanredna situacija. Na terenu su pripadnici MUP-a koji evakuišu građane iz zavejanih područja. U jednom automobilu pronađeno telo muškarca.
18.45 – Ekipe Elektrosrbije iz Raške u toku dana su otklonile kvar na dalekovodu od Rudna ka Bzoviku i oko 350 domaćinstava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u podgolijskim selima ponovo je dobilo struju.
Na Rudnu i u Mlanči, podgolijskim selima u kraljevačkoj opštini svi putni pravci su prohodni i pored snega koji na tom području pada više od 24 sata.
17.45 – Deonica Brnjica – Duga Poljana na putu Aljinovići – Sjenica – Novi Pazar ponovo je prohodna, saopštili su Putevi Srbije.
17.30 – Zimska služba "Kruševac puta" za saobraćaj osposobila deonicu puta od Srebrnca do Jarma koja je zbog smetova bila zatvorena od šest časova jutros.
17.00 – Sutra počinje raščišćavanje puteva koji vode ka udaljenim selima u ivanjičkom kraju.

16.45 – Put do Crne Trave je prohodan, ali 100 kilometara lokalnih i 300 kilometara nekategorisanih puteva nije prohodno.

16.30 – Pušten u rad saobraćaj na putu Novi Pazar – Sjenica.
16.00 – U Zlatiborskom okrugu normalizuje se snabdevanje strujom i čiste putevi.  

15.45 – Otvoreni putevi koji vode iz Sjenice ka Novoj Varoši i Ivanjici.

15.00 – Na planini Rudno kod Kraljeva dežurne ekipe raščišćavaju sneg sa puteva. Nema zavejanih zaselaka.   

14.30 – Olujni vetar koji je prethodnih dana duvao u metohijskim selima pričinio je veliku štetu u Goraždevcu i povratničkim selima Ljevoša, Brestovik i Belo Polje u opštini Peć. 
13.30 – U opštini Kosjerić dežurne službe raščišćavaju put Varda–Makovište koji je od sinoć u prekidu. Zbog snega na putu je privremeno odsečeno oko 600 porodica.

12.15 – Na teritoriji opštine Ivanjica oko 2.000 ljudi nema struju. Problema ima i na prilazima udaljenim selima, gde nisu očišćeni putevi.
Zbog mećave na Goliji, Javoru i Mučnju, samo glavni putevi su očišćeni, a čistači se po prioritetima upućuju u sela gde ima hitnih slučajeva.
Ima problema i u naseljima u Gornjem Milanovcu i Čačku, gde je takođe nestajala struja, a pojedini putevi su zavejani.
12.00 – Ekipa RTS-a je na putu ka Crnoj Travi. Dopisnik RTS-a kaže da su na putu veliki smetovi i da je bolje ne kretati ka ovoj opštini. Minus devet stepeni je, a i dalje pada sneg.

11.20 – Snežna mećava tokom čitavog jučerašnjeg dana i jak vetar izazvali su problem u saobraćaju i snabdevanju strujom u Zlatiborskom okrugu.
11.00 – Nakon Crne Trave, vanredna situacija proglašena i u Sjenici.
10.15 – Iz MUP-a su saopštili da je na Mokroj Gori evakuisano petoro dece iz zavejanog autobusa. 
Pripadnici Sektora za vanredne situacije su na terenu zbog snežnih padavina i pomažu ugroženom stanovništvu.

U saopštenju navode da su tokom noći, na putu Novi Pazar – Sjenica, pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Novi Pazar evakuisali 20 osoba iz zavejanih automobila, među kojima je bilo petoro dece.
Pretragom terena na Pešteri pronađeno je telo starijeg muškarca u zavejanom automobilu.
U mestu Zarožje kod Bajine Bašte, vatrogasci-spasioci su intervenisali prilikom oslobađanja vozila iz snežnih nanosa, dok su na Ignjevači u Mokroj Gori evakuisali petoro dece iz zavejanog autobusa.
Problema sa strujom najviše ima u bajinobaštanskoj i novovaroškoj opštini. Ekipe električara su na terenu i očekuje se da će većina domaćinstava do večeras dobiti struju. 
U mestu Varda kod Kosjerića, vatrogasci-spasioci su evakuisali osam osoba iz zavejanih područja i oslobodili pet vozila iz snežnih nanosa.
Zbog snežnih nanosa i neprohodnih puteva, na teritoriji opštine Crna Trava proglašena je vanredna situacija. Odsečeno je oko 800 stanovnika, 12 mesnih zajednica i 20 naselja, kaže predsednik opštine.
U Vranju ima dvadesetak centimetara snega. Prema podacima Komunalne policije u prekidu je put ka Poljanici, planinskom predelu sa dvadesetak sela.
Meštani Ljevoše odsečeni su jer je na putu ka selu mnogo bandera, stubova za rasvetu, javlja radio Goraždevac.
Meštani povratničkih sela u opštini Istok 36 sati su bez struje jer je vetar oborio veliki broj električnih stubova.
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pozvalo je JP "Putevi Srbije" da zajedno sa putarskim preduzećima učine sve da omoguće nesmetan i bezbedan saobraćaj u celoj zemlji.
Apeluju da vozači obrate posebnu pažnju u vožnji, da se pre polaska na put informišu o prohodnosti puteva i da se pridržavaju svih propisa, kao i pravila vožnje u zimskim uslovima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog snežnih nanosa u Crnoj Travi proglašena vanredna situacija

Izvor: JužneVesti.com, 06.Feb.2020

Pojedini meštani koji žive na teritoriji Crne Trave zavejani su, a zbog neprohodnosti puteva, u ovo opštini proglašena je vanredna situacija. Predsednik Opštine Slavoljub Blagojević kaže da je oko 400 kilometara puteva pod snegom, a danas je očišćen put ka mahali Obradovce i deo mesne zajednice...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.