VSS: Skajp suđenja samo za kršenje samoizolacije

Izvor: RTS, 10.Apr.2020, 11:53

VSS: "Skajp suđenja" samo za kršenje samoizolacije

Visoki savet sudstva smatra da Uredba Vlade u vezi sa održavanjem suđenja putem video-konferencijske veze (skajpom) treba da se primenjuje samo u slučajevima koji se odnose na kršenje samoizolacije.
U zaključku od 9. aprila, ovaj najviši organ pravosuđa navodi da je mišljenja da se Uredba Vlade od 1. aprila odnosi samo na optužene koji se nalaze u pritvoru u vezi sa tri krivična dela: nepostupanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << po zdravstvenim propisima u vreme epidemije, širenje zarazne bolesto i nedozvoljena trgovina.
Primenu ove Uredbe, koja važi samo u vreme vanrednog stanja, ne traba širiti i na druge pritvorske predmete, smatra VSS.
Inače, VSS je 18. marta utvrdio u kojim slučajevima će se suđenja držati s obzirom na njihovu hitnost.
Vlada Srbije je uredbom utvrdila da se za vreme vanrednog stanja, proglašenog 15. marta, suđenje može odvijati putem video-konferencijske veze, radi sprečavanja širenja korona virusa.
"U vreme vanrednog stanja, proglašenog 15. marta 2020, u krivičnom postupku koji se vodi pred prvostepenim sudom, kada predsednik veća ili sudija pojedinac nađe da je obezbeđenja prisustva okrivljenog koji se nalazi u pritvoru, na glavnom pretresu otežano zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti, može odlučiti da se učešće okrivljenog na glavnom pretresu obezbedi putem tehničkih sredstava za prenos zvuka i slike, ako je to s obzirom na tehničke uslove moguće", navodi se u Uredbi.
Na preporuku Ministarstva pravde većina sudova u Srbiji obezbedila je mogućnost suđenja putem skajp aplikacije između pritvorske jedinice u kojoj se nalazi okrivljeni i sudnice u kojoj se u trenutku suđenja nalaze sudija, tužilac i branilac okrivljenog.
Na ovaj način Izrečene su prve presude okrivljenima za kršenje samoizolacije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.