[VRŠAC 2014] Aero East: Zbog čega srpski vojni piloti ne bi mogli da se obučavju i na našim avionima?

Izvor: TangoSix.rs, 05.Sep.2014, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[VRŠAC 2014] Aero East: Zbog čega srpski vojni piloti ne bi mogli da se obučavju i na našim avionima?

BEOGRAD – Intervju sa vlasnikom jedine aktivne domaće fabrike aviona u kojem on postavlja neka veoma zanimljiva pitanja. Zbog čega država regulatorno guši njegovu proizvodnju, da li bi Aero East letelice mogle biti korišćene u državnoj službi i zbog čega su idealne za osnovnu obuku domaćih vojnih pilota?  
 

 
Aero East, fabrika aviona iz Kraljeva, nastupila je na aeromitingu “Vršac 2014″ sa svojim avionom SILA 750, prototipom u Ambulance verziji >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << . U pitanju je razvojni koncept lake letelice ciljano projektovane za sanitetske aplikacije u Africi koja uz impresivne short-field performanse u “malom pakovanju” prevozi jednog pacijenta uz pratećeg sanitetskog radnika.
Posle uspešne sertifikacije po nemačkim ull standardima prošle godine u aprilu Aero East nastavlja sa svojom borbom za domaće i inostrano tržište rekreativnog privatnog letenja. Hrabra privatna inicijativa koja je uz mnogo skepse lokalnih posmatrača započela 2006. godine u Kraljevu samo tri godine kasnije proglašena je za Najbolji izvozni proizvod Srbije. Kao i većini izvoznika direktoru i vlasniku kompanije Miloradu Matiću ova nagrada nije praktično pomogla ali on uprkos teškoćama u poslovanju nastavlja svoje zacrtane planove.
 

 
Iskoristili smo priliku da u Vršcu ponovo popričamo sa Matićem, ovoga puta iskrenije i neposrednije nego do sada:
– Zbog čega projekat aviona SILA u Ambulance verziji nije napredovao dalje od prototipa?
– Zbog čega ne postoji državna podrška u regulatornom pogledu jedinoj aktivnoj domaćoj fabrici aviona?
– Zbog čega Srbija ne primenjuje strategiju Slovenije koja štiti svog proizvođa lakih letelica?
– Da li bi Aero East avioni mogli da se koriste za osnovnu obuku pitomaca Vojne Akademije Vojske Srbije?
Odgovore na ova pitanja pogledajte u našem intervjuu sa uvek raspoloženim Magom koji je i ovoga puta bez dlake na jeziku opisao realno stanje srpske civilne i vojne avijacije.
 

 
 

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.