VOĆE I POVRĆE UMBERTU EKU

Izvor: TvojPortal.com, 11.Jan.2012, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOĆE I POVRĆE UMBERTU EKU

Izvor: Tvoj portal  Nakon objavlivanje romana „Ime ruže „ ( 1980.) koji mu je doneo svetsku slavu, Umberto Eko je tokom sledećih nekoliko desetleća nastavio da piše i da rediguje respektabilan broj naučnih knjiga, da piše eseje,kolumne u medijima iz kulture, semiotike,estetike. Uveo je pojam“ otvorenog rada „ shodno kojemu u književnim tekstovima treba tražiti smisao „na poljima „ i umesto jednoznačnog njihovog tumačenje traba otvoriti širi prostor za interpretacije.

>> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << />
U bivšoj rezidenciji Jezuitskog reda Italijanski naučnik i autor bestselera, Umberto Eko, proslavio je 80. rođendan u svom domu za odmor, bivšoj rezidenciji Jezuitskog reda koja je specijalno restaurirana za njega, u tihom gradiću Montečerinjonu u oblasti Pezaro –Urbino. U tom nekadašnjem jezuitskom obitavalištu, ovaj najslavniji savremeni evropski intelektualac redovno provodi godišnji odmor i božićne praznike. Vrlo često se može videti kako šeta daleko od grada i brzo plane kad ga uznermiravaju poklonici koji dolaze da ga vide i s njim porazgovaraju, što izbegava jer ga to uznemirava.
Obilato obasut poklonima za jubilej- voćem i povrćem iz domaćih povrtnjaka i voćnjaka Gradonačelnik Montečerinjona ,David Đorđ Điorđani, povoodm jubileja najslavnijeg sugarđanina kaže:“To će biti prazik koji će se proslaviti u krugu porodice.“ Predstvnici lokalne samouprave su profesoru čestitali jubilej obasipajući ga obilnim poklonima-voćem i povrćem iz domaćih povrtnjaka i voćnjaka.
Stotine hiljada čitalaca ovog italijanskog intelektualca emotivno je vezano pre svega sa njegovim prvim romanom „Ime ruže „ (Il nome della rosa. 1980.), filosofskim detektivo o srdnjovekovnom okruženju. Za nekoga je to srednjevekovni detektiv,drugi pak nalaze u knjizi duboki filosofski smisao. Roman je postao popularniji nakon što je 1986., ekranizovan sa Šonom Koneriem u glavnoj ulozi( Sean Connery).
„Knjižni čovek“ nastavlja da piše Bilo kako bilo, Umberto Eko je 5. januara navršio 80 godina i nastavlja dalje da piše.“Kao knjižni čovek, ja pišem o knjigama“-izjavio je nemačkom nedeljniku Die Zeit.
Postao slavan tek pri kraju pete decenije života Postao je slavan tek pri kraju pete decenije , a možda ne bi mogao ni napisati to remek-delo da mu u tome nije pomogla njegova duga i uspešna akademska karijera.
Umberto Eko je rođen 5.januara 1932. g.u gradiću Alekesandriji na severu Italije u porodici knjigovođe, studirao je srednjovekovnu filosofiju i književnot na Univerzitetu Turina, diplomirao 1954.g.Posle službe u italijanskoj vojsci, radio je u državnoj radiotelevizijskoj kompaniji RAI, da bi zatim posato stariji urednik u jednom izdavačkom preduzeću u Milanu.
Šest romana
Roman „Ime ruže“ ( 1980) koji ga je proslavio postao je još popularniji nakon ekranizacije 1986. Sa Šonom Konerijem u glavnoj ulozi. Usledilo je još pet novih romana :“Fukoovo klatno“ ( Il pendolo, 1988), roman o teoriji zavere;“ Ostrvo dana pređašnjeg „ ( L'solo del diorno prima, 1994.), roman o srenjovekovnom plemiću ;“Baudolino“ ( Baudolino, 2000.) , roman o seljaku koga je usvojio car Fridrih Barbarosa i njegove avanture;“Tajanstveni plamen kraljice Loane“ ( La misteriosa fiamma della regina Loana , 2004) , ilustrativni roman o čoveku koji je izgubio pamćenje nakon udesa;“Praško groblje „ ( Il cinmitero di Praga , 2010),roman o zaverama protiv Jevereja. Knjige su mu prevedene na preko 40 jezika.
Profesor na najuglednijim svetskim univerzitetima Bio je profesor po pozivu na najuglednijim svetskim univerzitetima-na Hravardu, Jejlu, Oksofrdu, Kolumbiji, a redovni je poofesor na univerzitetu u Bolonji,   ali je prestao da predaje 2007.g. Za svo vreme vladavine premijera Silvija Berluskonija, Eko je bio njegov najžešći protivnik, a prošle godine je Silvija uporedio čak s Adolfom Hitlerom.
Branko Rakočević



Umberto Ekojubilej umberta ekapraško proleće nova knjigaime ružeremek dela umberta eka

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.